Alf Robertson

Alf Robertson

Alf Robertson – Emily’s foto

Denna man har en röst som jag gärna återkommer till. Det finns en del sådana röster, Hasse Andersson och Östen Warnerbring för att nämna två. Alf Robertson och Hasse Andersson rörde sig ju i samma marker när det gäller musiken, countryn har legat dem varmt om hjärtat.

Jag måste säga att det är två olika sorters country, Alf är mer diskbänksrealism och inte så mycket tjo och tjim. Hasse kan vara allvarlig och det är den sidan jag gillar bäst men han kan även vara rolig och underfundig på ett sätt som jag inte hittat hos Alf.

Däremot har Alf en röst som gör sig bra i det nostalgiska som i En femöres kola eller Hundar, ungar och hembryggt äppelvin. Men han ska nog hålla sig till sina egna översättningar och det som ligger honom nära. På denna skiva finns en version av Hasse Anderssons Skomakare Anton och den funkar inte på Alfs göteborgska. Det ska vara skomagare Anton och inget annat, det går inte att få till det på något annat sätt och jag har hört ett antal versioner men det går inte att toppa originalet. Sen kan jag förstå att man vill göra ett försök med just den låten då det är en väldigt bra låt. Men det går inte.

1994 var han bokad att uppträda men på grund av sjukdom var han tvungen att ställa in, men han ringde sin vän Pierre Isacsson som hoppade in i hans ställe. Platsen han skulle uppträtt på var M/S Estonia under just den natten då båten förliste och Pierre Isacsson dog. Något som förståeligt tog hårt på honom. Alf Robertson var en produktiv artist, med 38 utgivna skivor (inklusive samlingsskivor) från 1968 till 2009 vilket innebar att två av hans album kom ut postumt då han dog julafton 2008. Han var en hängiven artist och ställde gärna upp och sjöng på ålderdomshem och sjukhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.