Alla Pugatjova

Alla Pugatjova

Alla Pugatjova – Watch out

Jag kände igen namnet när jag såg skivan. Alla Pugatjova har varit med i Melodikrysset för inte allt för länge sedan. Mer än så visste jag inte och det är ju ett ganska trevligt omslag så den fick följa med hem. Skivan är släppt 1985 och det låter ju ganska mycket 80-tal om produktionen. Om inte namnet säger det så hör man det ganska snart på rösten, detta är en kvinna från öst som sjunger. Det hörs i brytningen. När man sen tittar på baksidan så ser man att den är inspelad i Stockholm och man undrar vad en kvinna från Sovjet gjorde i Sverige på 80-talet.

Jag var inte 10 år fyllda när det här albumet spelades in och det förklarar en hel del tror jag. Jag misstänker att de som är lite äldre säkert vet vem det är. Albumet är från den tiden då Jakob Dahlin var en firad person i tv och det är också han som lockat hit Alla. Det finns klipp på nätet där Jakob intervjuar Pugatjova sömlöst på ryska och översätter svaren under tiden.

Tittar man lite närmare på vad det är för några som är inblandade i skivan så verkar det vara som att det inte fanns några hinder. Jakob Dahlin som redan nämts, står som låtskrivare och även som bakgrundssångare. Lasse Holm har skrivit vissa av låtarna och är också med och lånar ut sin röst på något spår. Ingela ”Pling” Forsman har varit med och skrivit ett antal texter bland annat till låten Superman som hon också skrivit en svensk text på som samma år släpptes med The Pinks. Anders Glenmark har varit med och skrivit musik. Det var inget tvivel, det här skulle bli en hitskiva. Hur det blev är jag inte man att säga. JAg har hört The Pinks version av låten mer frekvent än Alla Pugatjovas.

Alla Pugatjova verkar vara en fascinerande person som inte går i någons ledband. Hon har varit så populär att hon kunnat göra spektakulära uttalanden som ”Upp med hakan! Ho Chi Min må vara död, men jag är fortfarande vid liv.” något hon uttryckte under en konsert på Ho Chi Mins dödsdag. Man var rädd för publikens reaktioner och vågade inte straffa henne. 1997 passerade hon 250 miljoner sålda album och man kan ju förstå att hon varit folkets artist i Sovjetunionen och även haft titeln Nationalartist.

Men detta album gavs ut i Sverige även om en liknande platta dök upp i Sovjet men då under namnet Alla Pugatjova i Stockholm och med Superman och titelspåret Watch out borttagna även om de var med på återutgåvan som kom som cd. När man tittar på innerkonvolutet så står det Club Mariann Music efter varje låt och det är ju ytterligare ett tecken på att det bara var hits som gällde, det är ju givetvis Bert Karlsson som har haft ett finger med i spelet på den här skivan.

Helt klart är det en skiva som är värd sin tia. Den kommer säkert inte snurra jätteofta här hemma men det är ändå en mycket bra sångerska och låtarna håller den klass man kan förvänta sig när de ovanstående namnen är iblandade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.