Amanda Lear

2016-09-15-17-46-46

Amanda Lear – Diamonds for breakfast

När jag såg den här skivan så tänkte jag att det här kommer nog inte vara något speciellt intressant. Föga visste jag vad som väntade mig. För när jag la på nålen så lät det inte vidare bra. Det låter lite Blondie även om rösten inte är alls så bra som Debbie Harrys så är den intressant. Men den är inte bra. Så jag undrade hur det kunde komma sig att det kommit en skiva från denna artist. Antagligen bara en, tänkte jag.

Det var innan jag gjorde min vanliga sökning på nätet efter artisten. Det visar sig att Amanda Lear har släppt inte mindre än 21 album, detta är hennes fjärde album och det släpptes 1980. Hur kan en artist som inte sjunger vidare bra komma att släppa så många album?

Kanske ligger det en förklaring i hennes umgänge. Hon föddes 1946, 1948, 1950 eller 1939 det är lite oklart. Var är det ingen som vet, det kan ha varit i Saigon, det kan ha varit i Hong kong, men det finns inga säkra uppgifter. Dotter till en Fransman eller Engelsman som låg i den franska armén i Indokina och mamma var asiatiska/ryska. Hon växte i alla fall upp i Frankrike och Schweiz. Under 60-talet startade hennes karriär som fotomodell. Under den tiden träffade hon Salvador Dali och blev hans musa under 15 år.

Under början av 70-talet var hon tillsammans med Bryan Ferry från Roxy music och hon är avbildad på deras album For your pleasure från 1973. I slutet av 70-talet så startade hennes karriär som sångerska och det är också då som det har blivit svårt att få någon vetskap om hennes uppväxt. En viss David Bowie gav henne rådet att lansera sig som bad girl omgärdad av rykten. Sanna eller falska spelar ingen roll. Årtalet då hon föddes är ju en sådan sak. Hon har visat upp ett id kort för en journalis som sa att hon föddes 1950. Men det visar sig att hon börjat på universitetet 1964 och gift sig 1965. Det gör att 1939 ses som det mest troliga födelseåret. Hennes mörka röst var en bra källa till ryktet om att hon skulle ha fötts som pojke och sen bytt kön. Något som hon senare har förnekat. Samma sak med

Genombrottet kom i samband med discon och hon sålde bra. Just det här albumet som utkom 1980 tog sig upp till en fjärdeplats på svenska albumlistan. Hur vet jag inte riktigt men det visar att jag inte riktigt förstår all musik, alternativt att folk som konsumerade musik då hade minst lika konstig smak som de har nu.

På visitkortet kan hon skriva fotomodell, nakenmodell, konstnär, författare, skådespelare, kompositör, textförfattare och gayikon. Hon har varit discodrottning i både väst och i forna sovjet. Det är ett svårslaget cv och även om jag inte är så förtjust i det här albumet som låter lite disco som är på väg in i poppen så är det en skiva som kommer finnas kvar i samlingen, om inte annat för att påminna mig om den gången när jag plockade upp en skiva som jag trodde skulle vara ganska vanlig och helt plötsligt fick en helt annan värld framlagd för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.