Åtta minuter

En cigarett, en solstråles färd till jorden och två poplåtar. Alla tar de ungefär åtta minuter. Hur många tankar hinner man gå genom på åtta minuter?

Det sägs att de som satt på planet inte förstod förrän i de sista sekunderna att de var på väg att dö. Det var då skriken hördes på inspelningen från svarta lådan.

Precis som jag misstänker att det är på de flesta flyg som lyfter, var det en spridd skara människor som satt i stolarna. Vad gick genom deras huvuden under de åtta minuter som planet var på väg ner? För att inte tala om de sista sekunderna då de inser att de håller på att störta.

Vad tänkte piloten när han insåg att han plötsligt inte kommer tillbaka in i cockpit igen. När han slår koden men dörren inte öppnas? När han tog fram yxan för att försöka forcera dörren?

Eller den flygledare som sitter och försöker få kontakt med planet som han på skärmen ser sjunker allt lägre?

Vad tänker man på under åtta minuter? Vad tänker man när man sitter bakom spakarna och tämligen sakta begår mord på 149 personer samtidigt som man begår självmord?

Fallet med planet som kraschade i alperna kanske är unikt, hur kan man vara så kall, så bortkopplad att man inte ser vad man gör med människor omkring sig? Samtidigt som sådant beteende skrämmer mig så är jag väldigt fascinerad av det. Jag vill veta hur de tänker. Hur de kan stänga ute det faktum att de kommer göra så stor skada på så många människor.

Kanske är det så att han ville skapa sig ett namn. ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla.” som Hjalmar Söderberg skrev. Kanske är det en handling för att skapa någon slags känsla. Men vad kan driva en man att göra så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.