Björn Afzelius

2016-05-19 16.54.18

Björn Afzelius – Globetrotter

När jag köpte skivan så fick jag veta av tjejen i kassan att det var en skiva hon själv hade.
-Den har jag ärligt stulit av min mamma. sa hon när hon slog in den.
-Då är det en bra skiva? frågade jag.
-Klart! Det är ju Björn Afzelius. replikerade hon.
Hon sa inget när hon expedierade den andra Afzelius skivan som jag hittat. Som de dessutom tog 30 kronor för.

Det är en skiva som inleds med en skröna. Evelina är ett öppningsspår som verkligen sitter där. Om en förlovning och en resa genom Europa som kunde slutat på många sätt men eftersom Evelina är där så löser hon allt. På det ena eller det andra sättet.

Björn Afzelius har varit föremål för diskussion i podden DJ 50 spänn. Då i kontrast till Mikael Wiehe som tagit större krumsprång i karriären för att nå framgång medan Björn Afzelius har hållit sig i sin fåra. Nu minns jag inte vilken gäst det är som tar upp det men personen i fråga tycker att Afzelius har varit feg jämfört med den mer experimentellt lagde Wiehe.

Men jag gillar Afzelius, man vet var man har honom. Han rörde sig inte långt från Hoola Bandoola Band. Men detta handlar inte om dem, det handlar om Globetrotters, det är inte bara ett namn på albumet utan även den grupp som han arbetade med ett antal år

Bakom namnet Globetrotters gömmer sig bland annat Hannes Råstam. Han är nog mest känd som journalisten som slog hål på myten Thomas Quick. Men istället för att gräva använder han här basen på ett föredömligt sätt.

Man kan möjligen prata om Björn Afzelius politiska ställningstaganden men jag måste säga att i mångt och mycket står jag bakom honom. Och han kan blanda upp det med en skröna som Evelina vilket gör honom till en stor låtförfattare i mina ögon.

Konvolutet är söndertrasat och ihop tejpat men skivan är i okej skick. Jag gillar inte när det är för vackert. Det ska höras att det är spelat. Att det är en skiva som är avnjuten. Det är det här och det är en skiva osm kommer pryda sin plats i hyllan. Och det är en skiva som jag kommer ta fram när det är dags för fest. För det är då låtar som Evelina gör sig bäst.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.