bjovel funderar på Bowie

David Bowie. Det är drygt ett år sedan han gick bort nu. Jag satt och tittade på ett inslag från Brit awards som sändes en tid efter hans bortgång. Annie Lennox pratade då, bara någon månad efter Bowies död, om hur svårt det var att tala om honom i dåtid. För en tid sen satt jag på ett hotellrum i Växjö och såg dokumentären Bowie the last five years och jag slogs då av samma sak. Jag hade, mer än ett år efter hans död, svårt att tänka på honom som något annat än närvarande.

Jag har aldrig varit ett stort Bowiefan. Jag har ett par skivor med honom, en samling och albumet Hours. Jag fastnade av någon anledning för låten Thursdays child, jag kan inte riktigt säga varför. Men ändå är det svårt för mig att ta in att han är borta. Det är något med hans uttryck och person som gör honom så unik och ändå så vanlig. Samtidigt har det varit en man som har fascinerat mig och det som kanske har fångat mitt intresse mest har varit andras tankar om honom. Om det stora geniet.

På den punkten har jag i alla fall kommit längre i mina egna tankar om Bowie än om Bob Dylan, en annan man som fascinerat massvis av människor. Bowie kan jag förstå på ett sätt, hur han efter att ha fått sin översättning av det som senare i Paul Ankas händer blev My Way ratad satte sig och Life on mars. Och jag ska inte ens försöka påstå att jag förstår alla hans referenser, varken i texter eller i hans videos (gör någon det egentligen?), men det är ändå något jag kunnat ta till mig. Det är dessutom så att ju mer jag lyssnar ju mer vill jag veta, vilket leder till nya upptäckter. Något som gör att jag antagligen kommer bära med mig honom länge än och även om han inte längre finns och ger ut musik så finns det mängder för mig att upptäcka.

Men ju mer jag upptäcker, ju svårare kommer jag troligen ha att acceptera att han är borta. Men det är kanske så det ska vara. Så länge han finns inom mig är han ju inte borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.