bjovel funderar på kläder

Hur kommer det sig att det vi bär närmast kroppen oftast är något vi inte bryr oss så mycket om var det kommer ifrån eller hur det är tillverkat? När man tittar på dokumentären The true cost så växer en skrämmande bild fram av hur det vi har på oss produceras. I tider då det är väldigt populärt att prata om hur bra det svenska köttet är och att vi ska äta efter säsong för att ta del av de svenska grönsakerna, är det ganska lustigt att vi gärna går omkring i tröjor eller byxor som är tillverkade under usla förhållanden. Förhållanden som inte sällan innefattar kemikalier som ökar i både styrka och mängd för varje år.

Ämnen som är giftiga inte bara för de som handhar dem, utan även senare när de tagit sig vidare ner i det vatten som vi tar för att dricka. Där det långt bort från fälten där kemikalierna används skapar missbildningar och sjukdomar bland de som dricker vattnet. Men kläderna är ju så billiga att det är svårt att motstå. Priset är ju en stor faktor som spelar in på ett annat problem. Vår överkonsumtion. För vi har ju alla de där plaggen som blir hängande, som verkade så lockande i affären men när vi kom hem så insåg vi att det var inte riktigt genomtänkt trots allt. De är ju inte sällan de dyraste plaggen vi äger. Räknat på kostnad per användande.

Så vad är då lösningen? Ska vi börja slänga ut alla våra plagg och köra nytt där vi ser till att allt vi handlar är giftfritt och att alla inblandade får löner som är vettiga och att det ingenstans har utnyttjats någon eller något för att vi ska få plagget till billigast möjliga pris? Det är ju också dumt för det betyder ju att en hel del av våra kläder kommer landa på sophögen.

Men kanske kan vi göra en gradvis förändring? För om vi börjar titta på om vi verkligen behöver nya jeans, en ny skjorta eller klänning, inser vi kanske att vi klarar oss med det vi redan har i garderoben. Det är inte alltid nödvändigt med nytt hela tiden. Och när vi inser att jo, jag behöver ett par nya jeans, då ställer vi oss frågan om det är rimligt att ett par jeans ska kosta två hundra kronor. Är det rimligt och kommer de hålla under en längre tid så att vi kan få ut ett vettigt värde ur dem? Om vi då väger in var de är tillverkade också kan vi säkert börja börja sundare val även på den fronten. För det är inte bara vettigt att djur som vuxit upp under rimliga förhållanden, det är ju väldigt vettigt att kläderna som ligger mot vårt största organ under stora delar av dygnet är producerat på ett hållbart sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *