bjovel funderar på kommentarsfält

Så här i Melodifestivaltider så har jag börjat inse att jag måste hålla mig borta från kommentarsfält. Det ligger lite i linje med mitt nyårslöfte om mindre skärmtid men det är inte så uttalat. Det spelar i stort sett inte någon roll vad det handlar om för ett kommentarsfält spårar ur fullständigt till slut om det inte finns någon som styr upp det. Och även om jag har läst en väldigt bra artikel så får jag ofta huvudvärk när jag börjar titta på vad folk skriver i dem. Om man ser till Twitter som ibland känns som ett enda stort kommentarsfält så kan man ganska snart se vilka man ska undvika. Det är de där anonyma personerna som antingen har ett ägg (mycket talande) som profilbild eller så är det en bild på någon eller något som helt klart inte är dem själva. De kan man i stort sett blocka från start.

Det här var ett jobbigt fenomen på den tiden när man inte behövde skriva ut sitt namn. Man kunde lugnt sitta bakom sin skärm och skriva sina dumheter och ingen visste vem man var. Något som ledde till att många stängde av kommentarfunktionen, något som folk blev helt utom sig av. Det var tydligen ett tecken på censur eller något liknande. Man påstod det i alla fall. Sen att man hade fel är ju en annan sak men sanningen har inte varit så het bland personer som hatar i kommentarsfält.

Men numer är det tydligt att man står för sina åsikter. Det har tagits en sväng någonstans och det är så att man villigt sätter ut sin bild och sitt namn invid sina inlägg. Det skulle ju vid en första tanke kunna vara en trevlig utveckling, men jag vet inte det. Speciellt inte när det uttrycks rent hat, mer eller mindre rena hot (vilket i och för sig skulle kunna underlätta vid en rättsprocess) och annat allmänt kräks. En tydlig sak är att man inte läser det som delas. Det är bara en titt på en rubrik och så drar man sin slutsats och så skriver man. Säger någon emot så kan man alltid börja gapa om yttrandefrihet. Och visst det har vi. Problemet med yttrandefriheten är att den inte riktigt gäller på det sätt trollen verkar tro. Dessutom är det ju så att den som säger emot också har sin yttrandefrihet, men det råkar man bara inte tänka på just då.

Det är beklämmande att se hur vissa beter sig i kommentarsfält. Förut fanns anonymiteten och man tänkte att personen ifråga skulle aldrig skriva så om det framgick vem det var. Nu är vi där att det syns vem man är och folk slänger så gärna upp sitt hat och sina fördomar utan att blinka. I mitt stilla sinne har jag tänkt att de skulle nog inte säga så om de stod öga mot öga med den de vänder sig till. Men jag börjar undra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.