bjovel funderar på någon dag

Den där boken ska jag läsa. Någon dag. Jag ska lära mig spanska. Någon dag. De där två orden är ett enkelt sätt att komma runt att inte göra de där sakerna alls. Men det låter ju bra att säga det. Jag ska springa ett maraton. Någon dag. Jag har ju ramlat mer och mer in i det här med minimalism och detta inlägget är inspirerat av The minimalists som skriver om detta ämnet.

För vi har ju alla de där sakerna vi säger att vi vill göra. Och säkert så vill vi verkligen göra dem också. Men just nu har vi inte tid. Just nu finns det så mycket annat som ska göras. Jobbet ska skötas, maten ska handlas, locket ska läggas på brunnen, ja ni fattar. Det är så lätt att det där man vill göra bara blir något man drömmer om. Det är inte fel att drömma. Men om det nu inte är så att man drömmer om att kunna flyga eller bli osynlig så kanske det är så att man drömmer om att läsa en specifik bok eller lära sig något nytt ämne. Kanske komma i form. Det är vi många som drömmer om, inte minst jag själv. Men vad gör vi för att komma dit?

För enkelhetens skull så kopierar vi The minimalists koncept rakt av. Ta ett papper. Överst skriver du Någon dag som rubrik. Sen listar du allt du vill göra. Allt från att komma i form till att spendera mer tid med familjen eller vad det nu är du tänker att du vill göra någon dag. Det blir säkert en ganska fin lista med saker du tänker att du vill uppnå. Vänd på pappret. Överst skriver du Idag som rubrik. Sen tänker du efter. Vad har jag gjort idag? Skriv ner allt du gjort. Allt. Snoozade du? Hur länge satt du i bilen till jobbet? Hur mycket tid du spenderade på Instagram och Facebook. Sett på tv. Läst det här inlägget.

Det blir en ganska lång lista. Fundera över vad av det som gjorts under dagen har varit viktigt. En hel del av det är viktigt. Jobba är ju oftast väldigt viktigt och därför behöver man lägga tid på att pendla. Titta på tv eller kolla Facebook kan mycket väl vara saker som tillför något till ditt liv. Vi kan inte alltid bara vara fokuserade på vad det är vi vill nå. Men mycket av det kommer vara sådant som när man tittar på det är bortkastad tid. Tid som man kan använda till att göra något som tar en närmare det som står på andra sidan pappret.

Säg att du som jag vill läsa fler böcker. Titta över din dag och se om du kan hitta en halvtimme. En halvtimme där du gör saker du känner att den där tiden kunde jag lagt på annat. Snoozear du har du nio minuter gratis där. Bara 21 kvar. När du har hittat dem så vet du att du har en halvtimme om dagen till att läsa. Med tre och en halv timmes läsning i veckan kommer man ganska långt.

Jag gjorde så. Jag ville läsa mer, skriva mer och träna mer. Jag slängde ut tvn. Men det hjälpte ju inte så mycket för jag hade Netflix så jag bytte bara medium. Och det är viktigt att tänka på. Bara för att man gör en förändring så är man inte hemma. Man behöver kolla över sina listor återkommande. Så att man ser att den tid man spenderar då man inte gör något som man måste göra försöker man spendera med att göra saker som tar en mot det som står på andra sidan pappret. Så att någon dag blir idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *