bjovel funderar på städning

 

 

Jag stannade upp när jag kom ut i köket. Det var något som var förändrat. Jag hade genom att ta bort sådant som inte hörde hemma på köksbordet förändrat hela energin. För första gången på länge såg jag inte på köksbordet som något överbelamrat problem. Trots att det inte var avtorkat såg det inbjudande ut.

Jag insåg att jag genom ett par enkla handgrepp ökat på antalet platser att sitta på med hundra procent mer eller mindre. Kan det vara så att jag nu upptäckt det som alla de som håller städat omkring sig kommit på för länge sedan? Frågan är bara varför jag då känner sådant motvilja till att städa? För det är verkligen så att jag utan att tveka skjuter på städandet tills det är så illa att jag finner det övermäktigt att ens börja. Då blir råd om att ta lite i taget och vips så är du färdig, till hån. För om jag gör lite så märks det inte.

Vad var det då hände med köksbordet? Det var ju inte direkt så att jag gjorde en gigantisk insats. Allt jag gjorde var att plocka bort några flaskor, ett par böcker och en gammal tidning. Det tog inte tre minuter sammanlagt. Jag vet inte riktigt men jag har en aning om att jag hade ganska mycket tur.

Hade jag tagit bort samma saker från soffbordet hade jag med största sannolikhet inte märkt det på samma sätt. Det räcker med andra ord inte bara för mig att göra lite åt gången. Jag måste göra det på rätt ställe också, annars är den där lilla insatsen värdelös. Men nu när jag sett det här blir jag motiverad till att göra mera.

Men det är ju inte så att det gör mig sugen på att skrubba toaletten eller ens spisen för den delen. Däremot skrivbordet och bokhyllan, om det sen i sin tur får mig att vilja göra rent spisen är en annan sak. Toaletten kommer jag ta ändå, det är liksom något jag måste göra. Det är ju trots allt toaletten.

Kan man lära sig det här med att städa? Jag har så länge jag kan minnas alltid tyckt illa om det. Det var en period då jag dammsög varje dag och diskade efter varje måltid, men det är många år sen nu och antagligen kopplat till något annat. Jag vill ju gärna ha det städat och jag inser ju att genom att ha ordning och saker och ting på sin plats så blir det enklare och snabbare att städa. Men en del av min hjärna struntar i det och det drar med resten och sen sitter jag här med drivor av pantflaskor i hyllorna. Det skulle vara intressant att hitta någon form av recept.

Jag har ju lovat mig själv att få bättre ordning på lägenheten under detta året. Förhoppningvis kommer jag då också fram till någon form av system som gör att jag blir bättre på att inte bara lägga saker där jag är för tillfället utan ser till att de läggs där de ska vara. Det är ju inte så att jag bor i ett stort hus med tjugo rum, jag bor i en liten etta så det borde inte vara svårt egentligen. Däremot är det väldigt viktigt att jag verkligen gör det för på denna lilla ytan blir det snabbt stökigt. Jag kommer nog ha anledning att återkomma till detta längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.