bjovel funderar på vatten

Under drygt två månader har det rått bevattnignsförbud här i stan. Jag minns att jag reagerade på att det är ju väldigt tidigt när det kommer redan i mitten på april. Det brukar ju vara under varma sommarmånader som det går ut att man inte ska slösa med vattnet. Men så är det, målet är att spara 20 procent och det kan väl sägas att under de första veckorna gick förbrukningen ner med ungefär 7 procent. Ganska långt ifrån vad som behövdes med andra ord (detta har dock förbättrats över tid och vi använder nu närmare 17 procent mindre vatten). Att det dessutom är på det viset att vattenförbrukningen går upp med ungefär 30 procent när turisterna kommer gör ju inte det bättre.

Ganska tidigt var ett företag ute och önskade dispens från förbudet med hänvisning till att de annars inte kunde bedriva sin verksamhet där de utför fasad- och taktvättning. De fick rådet att gå över till renat regn- och sjövatten, men det skulle det inte funka med deras maskiner. De skulle inte klara av det. Under den tiden så var det ju också dags att fylla på de fontäner som finns runt om i staden. Och där blev det också problem. De var ju anpassade för att köras på färskvatten och det krävdes åtgärder för att använda annat än dricksvatten. Vi har alltså under åren använt dricksvatten i de olika fontäner och konstverk runt om i staden. Till och med Laxen går upp, som normalt kallas Tre piss i Nissan, användes dricksvatten. En fontän som tog fullt dugligt dricksvatten och sprutade ut det i Nissan som flyter rakt ut i havet. Att ingen kunde förstå vad som gjordes och att det har fått fortgå så länge är ju helt sjukt.

För visst, det är viktigt att vi inte slösar med vattnet hemma. Inte duschar för länge eller låter vattnet rinna medan man rakar sig eller borstar tänderna. Men vi lever i en kultur där vattnet är så självklart att det inte finns på kartan att det skulle bli dåligt eller ta slut. Så till den milda grad att vi har kunnat ta grundvatten och spruta ut det rakt ut i havet. Bara för att det ser fint ut. Vi är i sanning själviska. Man har börjat titta på hur man ska lösa problemet i framtiden. Nya ställen att plocka vatten undersöks och det är ju bra för all del, men det är också bra att vi får se att vår användning av vatten har konsekvenser som drabbar oss. Det får oss att tänka över hur vi använder våra resurser. Det kan leda till att det faktiskt går upp för oss hur pass ändliga våra vattenresurser är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.