bjovel tipsar om att duscha kallt

Som ni kanske vet så är jag mitt upp i slutspurten av mina studier till Yrkeslärare. Det innebär att jag har två arbeten kvar att skriva. När det närmade sig påsk tänkte jag att det är långt kvar till augusti. Men tiden går fort och min självdisciplin är inte den bästa. Vilket gör att tiden rinner iväg. Så en dag satt jag och drogs djupare och djupare in på YouTube när jag borde suttit och pluggat. Då snubblade jag över en video om just självdisciplin och hur man kan förbättra den. Rådet han gav var att duscha kallt i 30 dagar.

Först så tänkte jag att han är galen. Att frivilligt ställa sig i duschen och inte vrida på värmen är ju att plåga sig själv. Vilket är just vad det handlar om. Man ska plåga sig själv för att göra det man måste. Det är ju så det är, man har något man måste göra och då är det oftast så att man känner att man plågar sig själv för att göra det. Så om det är att plugga eller duscha kallt. Att duscha kallt blir bara ett sätt att visa för sig själv att jag kan göra det här. För om jag kan stå ut med att duscha kallt i 30 dagar så kan jag se till att plugga varje dag också.

Så jag började. Första dagarna drog jag mig för att ställa mig i duschen. Jag visste vad som väntade och någon dag stod jag och tittade på duschen i fem minuter innan jag tog klivet in i den. Sen gick det fort. Det blir inga tiominuters duschar när man duschar kallt. Det är så att man är klar på max ett par minuter inklusive intvålning. Vilket fick mig att inse att i den rådande vattenbristen är det ju väldigt bra. Så det sporrade mig att fortsätta.

Sen började jag känna fördelarna. Visst, det är inte jätteskönt när man står där och frustar och har problem att andas, men man vaknar. Det blir en helt annan sak än att gå upp och ta en varm dusch. Du kommer igång direkt. Sen finns det undersökningar som visar att det är bra för kroppen att få den där chocken. Det är bra för immunsystemet, även om man ska undvika det när man är sjuk eller om man är väldigt kall. Det förbättrar blodcirkulationen vilket leder till att man förhindrar åderbråck och hjälper till att föra ut syrehaltigt blod i hela kroppen.

Så det finns massor med fördelar med att duscha kallt. Har det haft någon effekt på min självdiscipln? Jodå det har det. Jag har insett att om något tar mindre än tre minuter att göra så är det lika bra att göra det direkt. Det är så lång tid jag uppskattar att det tar för mig från det att jag kliver in i duschen till att jag kliver ut igen. Det har i sin tur fört med sig att jag inte går och drar mig för en massa småsaker som där med tar längre tid. Vilket ger mig mer tid över till viktiga saker som att plugga. Har jag börjat plugga mer? Jag har ju inte mätt det men visst har jag börjat inse att jag har tid där jag kan sätta mig med studierna och då jag faktiskt också gör det. Även om det bara är en halvtimme här eller där. Det tar mig framåt.

Så även om mina 30 dagar är över för ett en dryg vecka sen så fortsätter jag att duscha kallt. Jag är helt enkelt van vid det nu och jag mår så pass bra av det att jag inte ser nyttan med att gå tillbaka till att duscha varmt.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Jag duschar nästan alltid iskallt på somrarna… men på vintrarna går det bara inte. Och definitivt inte i huset, där det har visat sig att vattenledningarna är oisolerade. Jag skulle nog dö då. Vattnet är så kallt att det ilar i tänderna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *