Boktipset

Okej så här är det. Häromdagen gick jag genom en second hand affär och hittade då boken Konsten att städa av Marie Kondo. Jag som är en notorisk icke-städare blev naturligtvis nyfiken då boken hade sålt i 2 miljoner exemplar i Japan och den skulle hjälpa mig att förenkla mitt liv genom ett organiserat hem. Med viss skepsis tog jag mig an innehållsförteckningen när jag kom hem och kände att redan här finns det saker som får mig att fundera. Förordet fick mig att skratta lite, men kanske inte av rätt anledning insåg jag sen. Jag beslutade mig helt enkelt där och då för att ta mig an boken här i bloggen. Kapitel för kapitel, oavsett vad som händer med mitt hem. Välkomna till #Boktipset.

När det finns en innehållsförteckning så har jag genom de akademiska studier jag har genomfört och håller på att genomföra lärt mig att gå genom den och se vad som kan vara intressant. Vi gör så även nu.
Första kapitlet heter “Varför får jag ingen ordning på torpet?” och det är väl en ganska vanlig fråga en sådan som jag ställer sig antar jag. Men det är när man tittar på underrubrikerna som det finns en del guldkorn. “Städa lite varje dag och du kommer att städa resten av livet.” Alltså jag vet inte hur ni tänker men jag tänker att städa är något jag kommer göra resten av mitt liv. Kanske inte varje dag men lever man med två katter så är det liksom oundvikligt.
“I samma ögonblick du sätter igång, nollställer du ditt liv.” Vänta nu här jag är ganska tillfreds med mitt liv just nu. I alla fall de stora dragen. Varför ska jag nollställa det?

Kapitel två heter “Släng först” och har underrubriken “Börja med att slänga, på en gång.” Vilket gör mig lite orolig. Det blir många turer till soprummet, kan jag inte bara samla ihop det i ordentliga lass att ta med mig? “Ställ dig frågan: utstrålar det lycka?” vänta va? Vadå utstrålar det lycka? En potatispress, är den lycklig? Min klocka som jag fräste när jag gick på Lernia utstrålar den lycka? Det är ett nyttoobjekt, inte något jag har för att jag blir lycklig.
“Det du inte behöver, behöver heller inte din familj” Alltså vänta nu ett slag. Nu har jag ingen familj så det är ju lugnt för den sakens skull men påstår du att för att min kollega inte behöver sin frus kläder så behöver hon inte heller ha dem? Vissa kanske kan se det som en bra deal vad vet jag men jag vet många som skulle bli lite upprörda.

Tredje kapitlet heter “Att städa efter kategori” och går genom sådan som Städordning, Myskläder, Hur man viker, Förvara strumpor (i en låda kanske?), Sortera papper och så kommer en härlig punkt. Allt om papper. Den delen av boken är på fem (!) sidor. På fem sidor ska hon beskriva allt om papper. Förlåt men jag tror inte på det. Sen kommer “Makalösa samlingar jag sett” vilket får en att fundera på vad det är hon har fått se. Kapitlet avslutas med “Det kan inte gå fel om du följer din intuition.” Förlåt mig men jag följde min intuition när jag satsade femtio kronor på oddset här för leden och det blev fel. Så jo det kan det visst det!

Kapitel fyra verkar vara ett spännande kapitel då det heter “Förvaring av saker som gör livet spännande”. Min tanke går till nitroglycerin, giftormar och en eller annan gammal blindgångare man har hittat i skogen. Jag misstänker att Marie Kondo har en annan vinkel på det. Kapitlet innehåller guldkorn så som “Släng först, förvara sedan”, men om jag har slängt något borde jag väl för bövelen inte behöva förvara det? “Töm väskan varje dag” det är ju en spännande punkt, jag har ju väska och det här kan jag ju se en nytta med. “Håll badkaret och diskbänken tomma”, jag bor i en etta på 36 kvadrat, köket är funktionellt men inte stort. Jag måste ha saker på diskbänken. Samma sak med badkarskanten. Jag vill ha tvålen där.
“Underskatta inte “”Oljudet”” från skriftlig information”, öhh va? Det för kanske ett visst oväsen med sig när man antecknar eller skriver den skriftliga informationen men alltså det här verkar vara hokus pokus.

Kapitel fem är det sista kapitlet och där släpps alla spärrar. “Städningens magi kommer att förändra ditt liv på ett dramatiskt vis”, detta låter som något hämtat ur en lyckokaka men jag lovar att jag ska ta mig genom den här boken oavsett vad. För då kan jag inte bara få ordning på torpet, jag ska också inse vad det är jag vill ägna mig åt. Vidare ska jag få ökat självförtroende och jag ska lära mig vad jag kan leva utan. Det visar sig att städning tydligen för tur med sig och att mina ägodelar vill hjälpa mig.

Efter detta kommer ett Slutord. Sen är det över. Visst låter det här som en bok man bara vill läsa? Vem vill inte få veta vad det är man egentligen vill ägna sig åt? Och visst blir man nyfiken på att se vilka ägodelar man har som utstrålar lycka? Jag menar den där växande högen av kurslitteratur som jag har i bokhyllan, jag kan inte säga att den ler mot mig. Hånler möjligen men det är allt.

Jag inser att jag får bryta där. Nästa vecka ger vi oss in på förordet. Jag har läst i förväg och kan berätta att det bjuds skratt även där. Väl mött nästa vecka i #Boktipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.