Bomber och granater

Kvällstidningsvärlden flexar muskler i form av direktsändning
från bombattentat mot maraton
Två döda och massor av skadade

Av de bomber som detonerade i Irak under samma dygn görs inget
Ingen av de sextiotalet döda var ju från väst

Summa summarum
Bomber mot valupptakt väger lätt
när det inte finns någon man förstår som kan rapportera

Våld mot oskyldiga är vidrigt var det än förekommer
Men ibland verkar vissa vara mer oskyldiga än andra

Ovanstående skrev jag i måndags natt när jag såg på rapporteringarna från Boston.
Många har via Twitter uttryckt sitt missnöje över rapporteringarna från Boston jämfört med rapporteringen från exempelvis Irak där under samma dag ett sextiotal dödats i bombdåd som troligen har samband med det kommande valet.

Här har vi alltså ett dåd som ännu så länge dödat tre personer kontra flera dåd som dödat tjugo gånger så många. Det ena fyller sida efter sida medan det andra får en notis.
Givetvis finns det många orsaker till detta, någon påpekar att det handlar om igenkänning en annan är av den åsikten att det som hände i Boston är stort på grund av att det händer i ett land där sådant sällan inträffar.

Min reflektion på det hela är att Boston Maraton är ett av världens största maratonlopp med deltagare från hela världen i skalan elit till motionär. Det gör att det blir relevant i stora delar av världen.

Dåden i Irak är kopplat till val, vilket gör att det handlar om landets och den regionens framtid. Det gör att det blir relevant för stora delar av världen.

Jag kan acceptera att det blir stora rubriker och att kvällstidningarna sänder live på webben angående Boston-fallet. Det var säkert så mycket lättare att få fram information. Det hölls presskonferenser och man kunde intervjua svenskar som varit med i loppet och så vidare. Den informationskanalen finns inte i Irak-fallet.
Men att endast i en liten notis informera om ett antal bombdåd som under en dag dödat ett sextiotal personer och kan tänkas ha kopplingar till det kommande valet är korkat. Det måste finnas journalister där ute som vet var de kan inhämta information samt göra analyser om vad det betyder för det kommande valet och i förlängningen styret i landet för att inte tala om hur det påverkar hela regionen.

Jag anser att den ensidiga rapporteringen är skadlig, inte minst för tidningarna själva, utan även för oss som läser tidningarna. Många hämtar sin världsbild från kvällstidningarna, vilket på många sätt är skrämmande då dessa gärna blåser upp saker och gör dem mer skrämmande än vad de faktiskt är.
I förlängningen dumförklarar man sina läsare, det enda som blir viktigt är att sälja lösnummer, det gör man inte med analyser av hur bomber i Irak påverkar ett kommande val. Kan man däremot få fram en intervju med en svensk maratonlöpare vars familj stått och hejat strax bredvid där bomben detonerade bara minuter efter, då kan man vara säker på en ökad upplaga.

Till kvällstidningarnas försvar, (det ska sägas att jag drar mig för att försvara dem överhuvudtaget) kan jag ju påpeka att det går inte att rapportera allt. Det går inte att skriva om alla i bombdåd dödade och ge dem det utrymme de förtjänar. Skulle tidningarna skriva om vartenda bombdåd eller lägga ut texten om varje oroshärd så skulle tidningen aldrig komma i tryck, ingen skulle heller orka läsa dem. De måste prioritera, för sin egen skull, men även för vår skull. För den sakens skull gör de ju inte rätt när ett bombdåd mot ett maratonlopp får den uppmärksamheten det nu har fått jämfört med den som dåden i Irak fått.

För annars lever vi snart i en värld där tre döda i ett bombdåd mot ett maratonlopp är värre än sextio döda i bombdåd som troligen kan kopplas till kommande val, enkom för att det ena händer i en del av världen som vi känner till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.