Det är grått idag

Det har varit regnigt hela dagen mer eller mindre. Och med tanke på hur dagen utvecklade sig så kanske det var passande. Själva arbetet var inga större problem egentligen. Det var när vi hade mentorsmöte som det surrade till i min ficka. En rubrik från Hallandsposten berättade att Dormer Tools lägger ner verksamheten i stan. 124 jobb försvinner när de lägger ut delar av tillverkningen till Indien och Brasilien. Det är ett hårt slag mot stan i allmänhet och de anställda i synnerhet.

Det betyder att det sista av det som var Malcus en gång i tiden nu försvinner. Man gjorde en gång slipmaskiner och borr. Det som numer är ICA Maxi vid högskolan var en gång en byggnad som hyste enbart borrtillverkningen. På skolan har vi en planslip som kommer från Malcus. På senare år har det varit gängtappar som varit huvudsysslan och det har gått både upp och ner. Men nu är det alltså över. Det känns som att när man pratar med de som är 40 och äldre här i stan så har de antingen jobbat på Malcus eller på Järnverket någon gång i sitt liv.

Ur ett personligt perspektiv så är det ju oerhört trist att förlora en industri som alltid varit villiga att ta emot praktikanter och sommarjobbare som inte sällan senare fick jobb. När vi var där för ett par veckor sedan träffade jag ett par anställda som jag varit med och utbildat när jag var vikarie på Lernia. Två andra som jag varit med och utbildat vet jag också jobbar där. Eller jobbade, jag misstänker att graden av motivation har gått ner ganska rejält idag.

Det är totalt 124 jobb som förvinner, säkert finns där en del som kan gå i pension men där är många som kommer hem ikväll och inte vet vad de ska göra när det där sista datumet har passerat. Det är ju inte så att det är massvis av sådana arbeten lediga idag. Speciellt inte häromkring. Sen kommer ju nästa grej, de som går på svarvsidan kommer ju ha en bättre chans att hitta ett arbete, men alla de som gått på slipsidan där de gjort gängorna har ju kunskaper som inte är så efterfrågade på marknaden just nu. Om man inte bor i Indien eller Brasilien vill säga. Där kommer den typen av kompetens att behövas.

Det är en sorglig dag och det var en chock när jag läste det. Det är passande att det är regngrått idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.