En tankevurpa

Med anledning av Bo Rothsteins debattartikel angående att man borde göra det olagligt att ge till tiggare, kom jag att tänka på en ironisk insändare jag skrev 2003 när jag själv var arbetslös. Frågan är om jag också kan kalla mig professor i statsvetenskap? Å andra sidan var jag ironisk och har tagit några steg framåt på de tio år som gått sen dess. Så hoppet finns kanske för Bo Rothstein trots allt?

Gör arbetslöshet olagligt.

I dessa tider då kommunen ska spara in på allt och alla så har jag ett förslag som kan lösa, arbetslösheten, bostadsbristen och ekonomin på en gång.

Gör det olagligt att vara arbetslös.
Jag tror att de flesta redan nu inser vilka möjligheter jag har upptäckt. Men jag ska förklara mig. Om man tar alla arbetslösa och sätter dem i fängelse så kan man spara massor av pengar i och med att lönen för en fånge är lägre än vad en arbetslös får i A-kassa. Det skulle också generera ett stort antal lägenheter och hus som blir tomma då deras arbetslösa ägare åker in. Hus och lägenheter som kan användas för att bekämpa den rådande bostadsbristen. Arbetslösheten försvinner ju av sig självt så att säga, och vid brist på fängelseplatser så finns ju ett otal tomma fabrikslokaler att bygga om, för att inte tala om hus som inhyser arbetsmarknadsåtgärder (Datortek mfl) som kommer att stå tomma. Det kan inte vara så svårt att bygga om dem till anstalter. Vilket i sin tur genererar i flera nya jobb, dels inom byggsektorn när allt ska byggas om och dels inom fångvården som kommer att behöva fångvaktare bland annat.
I enlighet med den så kallade ”Torsklagen” så ska givetvis enbart själva utövandet av arbetslösheten göras olaglig. Vägen till arbetslöshet, varsel och liknande, ska fortfarande vara laglig. Uppsägningar kan till och med komma att premieras i tider eller områden där t ex hög bostadsbrist råder.
Detta förslag skulle även kunna leda till att eliminera de rån och inbrott (och även andra brott för den delen) som begås av just arbetslösa då dessa sätts bakom lås och bom redan innan brotten begås.

Dessa förslag borde uppmärksammas glatt av kommunen. Sparka in oss arbetslösa i finkan så slipper ni oss. Vi arbetslösa slipper å andra sidan undan en hel del sparkar vi också, vilket säkert tas emot med glädje av många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.