Fredagsskivan

Varje fredag brukar jag försöka ta mig till någon av de butiker som säljer begagnade vinylskivor för att på ett billigt och kul sätt fylla ut min lilla vinylsamling. Jag vet i och för sig inte om man kan kalla det så mycket samling egentligen, det är mer en brokig blandning skivor som står i min hylla och som ibland lyfts fram och avnjuts.

Idag när jag stod där så hittade jag ganska fort tre, fyra stycken tänkbara kandidater som jag kunde tänka mig att bära hem. Myrorna som jag var på har varierad prissättning, vilket innebär att de ena veckan tar 5 kronor för skivorna och en annan vecka kostar skivorna 20 kronor. Nu är de inne i en 20 kronors period och det bär lite emot att handla då. Det är som DJ 50 spänn säger, en tia är det ultimata priset för en begagnad loppisvinyl. Samtidigt vill jag ju inte gå till samma ställe för ofta, då blir det utplockat och tjatigt.

2015-09-25 17.15.23

Så min tanke var att fyra skivor kunde vara ganska lagom. Och det hittade jag i första backen av tre. Av någon anledning så bestämde jag mig för att titta i den tredje backen. Jag hoppade helt sonika över mittenbacken. Och där fann jag den. Ett tunnt papperskonvolut där man med en tuschpenna skrivit ”Östen Warnebrings nya LP. egenhändigt pressad av Svante Rääf”. Jag kunde ju inte lämna kvar den. Östen med Rösten är ju en av mina favoriter och detta som verkade vara något, i min värld, så ovanligt som en piratkopierad LP-skiva var ju helt enkelt för bra för att hoppa över.

Östen med rösten, Piratkopia?

När jag kom hem så insåg jag att det som en gång stått på etiketten på själva skivan nu var blekt och oläsligt. Ett par spår in fick jag klart för mig att det är skivan Du gör livet till en sång från 1969.  Jag förväntade mig inte så bra kvalitet som det var. Det fanns inget, förutom enstaka hack, att klaga på. Så jag funderade lite och sökte sen på Svante Rääf. Vem är den här mannen som tydligen kunde pressa egna skivor av god kvalitet?

Originalet, Östen med rösten

 

När jag skrev in Svante Rääf i Googles sökfält hade jag inte så stora förhoppningar på att jag skulle hitta rätt. Men jag har haft tur förr. Första träffen jag fick var en nekrolog från Dagens Nyheter. Det visade sig att Svante Rääf var en företagare och en enligt texten färgstark person och en viktig kugge för grammofonindustrin i landet. Så någon gång har han pressat upp minst ett exemplar av Östen Warnerbrings Du gör livet till en sång. En skiva som på något vis har letat sig till en skivback på Myrorna i Halmstad där jag hittade den. Jag undrar hur många det finns, hur många skivor gjorde han så med? Var detta något som man gjorde om man hade tillgång till grammofonpress? Frågorna är många medan jag njuter av fredagsskivan som man dessutom missat att Östen hette Warnerbring och inte Warnebring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.