Gunnar Wiklund

Gunnar Wiklund

Det var inte helt klart att den tillbakadragne norrlänningen skulle bli artist men när han blev det så sjöng han med en röst som inte är helt olik Jim Reeves som var med i den här bloggen för bara ett par veckor sedan. Och det var där han hämtade många av sina sånger. Han gjorde covers på många av amerikanens låtar. Den jag minns bäst från honom är den vackra, Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad. En sång som många tror handlar om Wiklunds Luleå men som är skriven om Östersund.

Det sägs att Gunnar Wiklund var en arbetsam artist som gjorde sitt jobb och inte brydde sig om flärden som kom med det. Han trodde gott om alla och det fick han tyvärr också betala priset av när han under 60-talet hamnade i ekonomiska bekymmer till följd av att managern hade förskingrat pengar och inte skött skatteinbetalningarna som han skulle.

Detta album kom ut 1981 och det är ju en stund efter hans storhetstid. Men rösten finns där även om det enligt de medier som rapporterar från den tiden att det inte är riktigt det samma. Sviterna efter en amalgamförgiftning och de ekonomiska bekymmer han nu lämnat bakom sig hade tagit ut sin rätt. Kanske är det så men det är inte något jag tänker på när lyssnar på den här skivan. Det är en djup och trygg röst som kommer mot en. Inte minst i den avslutande Mest av allt som är en svensk version av I love you because.

På sin dödsbädd önskade han att hans memoarer skulle skrivas. Det får den före detta bilmekanikern från Luleå fortsätta vänta på ett tag till, för även om det finns personer som är intresserade så har det inte varit någon som tagit tag i det projektet. Det kan nog vara en intressant historia trots allt, om än något svår att bena ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.