Hästlasagne och svineriet med maten

Vi har alla hört om det och många har skämtat om det. Hästlasagnen. Nu är det bekräftat att även Ica har hästkött i varierande grad i sin lasagne. Ica har 55000 förpackningar av lasagnen på lager. Coop har också och Findus har ju även de. Nu väntar massvis av dna kontroller av köttet för att få fram hur stor del det är av nötköttet som egentligen är hästkött inom EU. Ica ska skicka tillbaka sin lasagne om den inte ska kasseras direkt.
Jag tar det igen. 55000 portioner lasagne kan komma att kasseras. Sen beroende på hur mycket som Coop och Findus har så kan det ju komma att öka avsevärt.
Allt för att förpackningarna är inte märkta med att det finns hästkött i. För EU:s Hälsokommissionär Tonio Borg påpekade att köttet är inte farligt i sig men det måste märkas korrekt enligt EU-lag. Så mu ska tusentals tester visa om hästarna har blivit iproppade mediciner eller preparat som kan vara skadligt för människor.
Men Icas lasagne ska alltså kasseras eller returneras. 55000 förpackningar ska bara bort. Sen beroende på vilken storlek det är på förpackningarna så är det ju lite olika hur många munnar det skulle kunna mätta. Med tanke på hur den här historien drar fram så räknar jag med att det är ganska många som satt i sig en hel del hästkött vid det här laget. I Sverige försvinner ju 9000 hästar om året. Undra vad det blir av dem.
Men i en tid när en tredjedel av all mat går till spillo och vi har massor av behövande i världen så ska vi bara slänga ännu mer? Bara för en lag säger att det måste vara märkt på ett speciellt sätt! Hur svårt skulle det vara att märka om? En klisterlapp? Göra en ny förpackning? Det måste väl ändå vara vettigare än att kassera? Skänk det till WHO sa en kollega, de skulle nog inte ha något emot att sätta klisterlappar på dem och dela ut till behövande.
Jag blir så förbannad när jag tänker på det. Det hela är så stelbent, girigt och korkat att det går över alla gränser. För det första är det ju den som har börjat med det här som antagligen fått tag på billigt hästkött. Och låt oss vara klara med en sak, det är ju inte de finaste delarna nötkött som går till lasagne. Sen att man inte ska kunna se runt en lag om märkning eller tänka ett steg extra när man upptäcker det utan man bara stoppar allt och kasserar det i en tid när köerna till soppköken växer och när det finns massor av människor i hela världen som behöver mat. Det är så provocerande att jag bara blir trött. Det är så äckligt.
Men det är väl det här som är priset vi får betala när allt ska gå snabbare och bli billigare. Någon tar en liten genväg här och någon annan tar en genväg där. Rätt vad det är har vi hästkött i lasagnen. Då spelar det ingen roll hur bra kvalitet det än är på hästkött rent generellt, hästar är söt djur och de kan man inte äta.
Tänk om det kunde komma fram en människa och harkla sig och bara: ”Men kan vi inte bara börja tänka lite istället för att rasa?”
Kanske leder det här till att försäljningen av fryst portionsmat går ner, jag tvivlar men det kan ju hända. Det skulle ju leda till att fler börjar laga mat och ha med sig på jobbet. Det skulle ju leda till att fler skulle inse att det är rätt gött med egen lunchlåda och att priset på de där färdigrätterna är väl högt. Men då måste man ju planera lite. Och det är ju inte människan av idags stora styrka. Speciellt inte när affären har öppet till 22 alla dagar i veckan. Då behöver man inte planera. Ica har ju alltid lasagne.

Hhmm det blev nog lite ostrukturerat det här. Dag ett av fastan är gjort och ännu inga problem med sockersug. Dessutom är klockan nu halv tre på natten så tankeverksamheten är väl inte riktigt linjär och stadig. Men jag fick kräka ur mig lite i alla fall.

3 reaktioner till “Hästlasagne och svineriet med maten”

 1. Jag håller såklart med om att det är sjukt att kasta all den här maten, det måste ju handla om åtskilliga ton med käk som folk har kunnat äta om och om igen i vem vet hur många år. MEN samtidigt blir jag ganska äcklad av hela grejen, inte för att hästar är söta, det är de i och för sig, men jag älskar ju kossor och har inga som helst problem med att käka upp dem för det. Det är just det här med medicinerna, det finns nästan inga hästar som aldrig fått medicin (om inte annat så får de ofta lugnande inför transporten till slakteriet) och nästan all hästmedicin har livstids karens vilket ju borde innebära att köttet är mer eller mindre otjänligt.

  Om man tänker lite på detta och sen det här med att vi blir allt sjukare så blir det ganska otäckt. Vi vet verkligen inte vad vi stoppar i oss, och även om vi försöker ta reda på det så blirvi lurade att äta saker vi inte vill. Jag har ätit många färdiglagade frysrätter och även om jag aldrig har trott att det skulle vara förstklassigt lyxigt svenskt kött i dem så trodde jag faktiskt inte att det skulle vara otjänligt kött heller.

  1. Nej det är helt klart så att vi har dålig koll på köttet vi stoppar i oss, speciellt i färdigrätter. Men som Margit Richert förklarade det på twitter. Man har hittat sövningsmedel i hästköttet. Men om man tar det köttet och gör hamburgare av det så måste man äta femhundra dagligen för att det ska få någon effekt.
   Även jag har ätit en hel del färdigmat, och gör det fortfarande i viss mån, t.ex. Just den lasagne som det pratas om. Klart det har att göra med att vi blir sjukare. Vi äter ju sämre mat med glatt humör. Och vi låter det hända när vi vill ha allting billigare och billigare.

   Men att bränna så mycket mat är sjukt. Även om det skulle bli biogas av det. Så då ska vi efter att vi fraktat det över hela europa med mängder av utsläpp som följd låta maten gå till ännu fler utsläpp om än något renare.

  2. Dessutom är jag övertygad om att mängden ämnen som finns i kött har gått ner. Vi har bättre koll nu än förr på vad djuren behandlas med. Den verkliga boven i dramat finns nog i alla tillsatser som tillkommer efter. Färgämnen, konserveringsämnen, smakförstärkare etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.