Icehouse

2016-10-21-18-25-28

Icehouse – Sidewalk

Det började lovande. Första spåret, Taking the town, lät lite Transvision Vamp eller till och med lite Billy Idol. Men tyvärr höll inte den elektroniska punkiga 80-tals stilen i sig. Det blev genast mjäkigare i de två efterföljande spåren.

Detta är en Australiensiskt rockband som startade som Flowers 1977 innan de bytte namn 1981 och de sorteras in i new wave och syntpop. Det är en hel del gitarrer på det här albumet för att kalla det syntpop men å andra sidan kan man inte förneka att syntarna är väldigt närvarande hela tiden.

Icehouse är i stort sett Iva Davies som skriver låtar, sjunger, spelar gitarr, bas och oboe. Han fungerar dessutom som producent. Så det är en man med en vision och med många strängar på sin lyra. De övriga bandmedlemmarna plockar han in efter hand som han behöver dem. Något som har gjort att bandet haft mer än 20 medlemmar under sin snart 40 år långa karriär.

Sidewalk är bandets fjärde album och kom ut 1984 vilket också hört otroligt mycket i soundet. Det tog sig upp till en åttonde plats i Australien men den verkar inte ha gjort så vidare mycket väsen av sig i övriga världen vilket gör det lite lustigt att jag hittade den i en tio kronors back i Halmstad.

Andra sidan börjar med titelspåret från skivan, Sidewalk. Det är ett stort ljud med en hel del eko som kommer mot en och det är som hämtat ur en 80-tals film om någon lite lätt dystopisk stad. Det är något som jag verkligen kan ta till mig och jag gillar hur det låter. Iva Davies röst är lätt raspig och det funkar när han tar i och nästan skriker fram texten.

Sen följer den betydligt mer poppiga Dusty pages där man nästan inte känner igen sångarens röst. Han gör sig bäst i det stora och pampiga och när det ska bli lite mer dämpat och förtroligt så blir det inte lika genuint.

Det är ett album som jag gillar när jag hör det, omslaget däremot ser ut som vilket som helst och det gör inte så mycket för mig. Det blir lätt en skiva som blir stående. Omslaget bjuder helt enkelt inte in till lyssning. Om det är designen eller om det är Iva Davies som ser för proper ut vet jag inte men visst är det lite Rick Astley över honom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.