Jag förstår det inte

Jag satt och chattade med en vän häromdagen när hon sa att hon behövde gå ner i vikt. Nu ska det tilläggas att jag själv tillhör den kategori människor som verkligen skulle behöva tappa ett antal kilo rent hälsomässigt, men min vän gör det inte.

Det som jag inte förstår är hur hetsen uppstår, eller jo det förstår jag ju men frågan är väl mer: Varför drabbas vissa så hårt av den? Om jag la hälften av den energin som min vän lägger på att fundera över sin vikt och över hur hon ser ut så skulle jag gå ner i vikt, men jag skulle nog bli galen under tiden.
Är det så att det är ju närmare man kommer sitt mål desto mer desperat blir man efter att nå det. Det skulle ju i och för sig förklara min totala brist på motivation att röra på mig. Vilket i sig är konstigt för jag gillar ju att springa, jag gillar träningsvärk. Problemet i mitt fall är väl mer att jag inte vill gå genom det där stadiet där man varvar jogging och gång i tre kilometer och sen har träningsvärk i en vecka. Det stadiet vill jag undvika. Inte så att jag vill vakna en morgon och gå ut och springa milen under 40 minuter, det är inte det jag säger. Det är bara den där inledande tuffa perioden jag vill slippa, den där man går som man skitit ner sig och får rulla ur sängen.

Men det är så främmande för mig, för det är ju så relativt. Min vän tittar på reklamen och ser att hon är tjock jämfört med dem. Men vad är det som gör att vi blir så pass hjärntvättade att vi inte kan se att det som visas upp som det perfekta är långt ifrån perfekt? För visst jag tänker en hel del på min vikt, speciellt när jag hindras av den, som när man ska upp för terasstrapporna i Helsingborg. Då inser jag ju att det här är inte bra. Givetvis har jag ju också tankar på hur jag ser ut kontra hur idealet är, men kanske är det för att jag är så långt från det som jag kan slå det ifrån mig.

Jag förstår det inte men det fascinerar mig något fruktansvärt. Men det är klart Pavlov och hans hundar är ju ganska talande trots allt, även om jag tycker att vi borde som tänkande varelser kunna slå oss fria från det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.