James Last

2016-05-23 19.40.46

James Last – With compliments

The gentleman of music blev 86 år gammal och för nästan precis ett år sedan, 9 juni 2015, gick Hans Last bort i sitt hem i Florida. Bara någon månad tidigare hade jag chansen att se honom i Hannover men hoppade över det för det skulle ätas middag.

Det blev mer än 190 släppta album för den hårt arbetande tysken och han blev känd för sitt sound. Happy music är lite som att man tar en fest, till exempel en strandfest, och spelar instrumentala versioner av populära låtar och låter gästerna sjunga med. Det är medryckande och kanske inte alltid så bra sångkvalitet men det är sällan dåligt. Just skivan som jag valt ovan är vald med tanke på omslaget som jag gillar. Skivan består mer eller mindre helt av instrumentala versioner av bland annat The house of the rising sun. Någonstans här eller där förekommer en kör som hummar i bakgrunden eller någon som visslar.

Och man kan bli populär på det här sättet, men det var inte det enda den gode James kunde. Han hade fler strängar på sin lyra eller sin bas kanske man skulle säga då det var som basist han gjorde sig känd och han blev utsedd till Tysklands bäste basist åren 50-52. Tiden som jazzbasist blev inte så lång men den ledde honom in i Happy Music. Med sina skivor som Nonstop dancing fick han oräkneliga hits runt om i världen. Bara i England nådde 65 album upp på topplistorna. Räknat på drygt 190 album så är det ju inte hälften av skivorna som når upp på topplistorna men med världsrekord i antal guldskivor, 17 stycken, och enligt vissa uppgifter 200 miljoner sålda album så tror jag inte han låg sömnlös direkt.

De versioner han gör är tämligen ofta välgjorda även om sånginsatserna kanske inte alltid varit de bästa. Just Nonstop dancing skivorna ger ju en bra mix för vissa årtal och det kan vara bra musik att ha som bakgrunds musik på lite lugnare fester. Det är inte musik man stänger ute mer musik som man kan gå och nynna med i. Just den glada sången som är inspelad ger vid handen att man gärna sjunger med själv.

Så idag lyfter jag på hatten för dig, James ”Hansi” Last.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.