Jim Reeves

2016-11-26-11-05-40

Jim Reeves – Great moments with

Jim Reeves var länge en röst för mig. Det var inte förrän jag började lösa melodikrysset jag lärde mig hans namn. För vilken röst det är. Det är en sådär röst jag vill krypa ihop och mysa in mig i. En sån sångröst jag önskar att jag hade. Det är ju en röst i samma anda som Gunnar Wilkund, Östen Warnerbring och Frank Sinatra för att nämna några. Röster som jag på något sätt känner mig trygg med.

Detta är ju ett samlingsalbum och här finns en ganska bred blandning från den trevliga He’ll have to go och till countrydoftande inslag. Det är i de smäktande balladerna hans djupa stämma kommer till sin rätt och det är då man i bland kan höra knastret från vinylen. Det där som gör ljudet så levande.

Det var en stor artist. Inte bara i USA där han hade Elvis att tampas med, utan även internationellt. I bland annat Sydafrika var han under 60-talet större än Elvis och spelade även in album på afrikaans. Han var även där och turnerade och var med i en film, Kimberley Jim. Sen är väl frågan om att vara stor i just Sydafrika är något så eftersträvansvärt då det kanske inte först var ursprungsbefolkningen han slog genom hos. Under den tiden så var han en av tre artister som gav ut skivor som använde sig av den ovanliga hasigheten 16 2/3 varv per minut. Ett format som togs fram för talskivor och som senare skrotades.

Tvärr dog han allt för ung. Bara 40 år gammal omkom han i en flygolycka när han och hans affärspartner Dean Manuel var på väg till Nashville efter att ha köpt en bit mark I Batesville, Arkansas. Jim var pilot och de kom in i en storm. Istället för att ta höger om stormen som han blev instruerad att göra valde han att svänga vänster för att försöka följa en väg till flygplatsen som inte var långt borta. Men han kom på så sätt bara längre in i stormen och bara en minut efter att han kommit in i stormen kraschade planet och Gentleman Jim var borta. Planet hittades 42 timmar senare med nosen begravd i marken.

Så slutade livet för en av de mest sammetslena rösterna jag har hört. Detta kommer bli en skiva som ligger på tallriken många gånger här hemma. Speciellt med låtar som ovan nämnda He’ll have to go men även Satan can’t hold me. Det är något med de kristna sångerna som jag dras till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.