Kim Wilde

2016-09-30-18-21-49

Kim Wilde – Kim Wilde

Debutalbumet från Kim Wilde är vad jag har lyckats hitta denna vecka. Det var i en av de få kvarvarande backarna på Emmaus som den stod och väntade på en ny ägare. Och direkt när jag såg den så tänkte jag på Orvar Säfström som i ett avsnitt av DJ 50-spänn lovsjunger Kim Wilde. Och det var en skiva som skulle plockas hem. Jag har haft en outsäglig tur med de där skivbackarna den senaste tiden. Men till skivan och artisten.

Det är ju en klassisk skiva vid det här laget med en par riktigt bra tidsmarkörer och som det står ju Kids in America ut givetvis. Tittar man på Spotify så är det ju hennes överlägset mest populära låt. Den har i nuläget drygt 16 miljoner lyssningar, tvåan på listan är You keep me hangin on från ett senare album och den har inte riktgit tagit sig upp i 9 miljoner lyssningar. Ser man till näst mest lyssnade låt på samma album så är det Chequerd love som har lite drygt 800 000 lyssningar. Nu skulle jag väl inte säga att det speglar albumet utan är mer en bild av vad Spotify har gjort för människors musiklyssnande. Man vill höra vissa låtar med andra ord och ger albumen fan. Men nog om Spotify.

Kim Wilde är en mångfacetterad person som kände sig fångad av sin stora hit och ville spela mer R&B influerad musik men det gick inte hem hos lyssnarna så hon hoppade helt enkelt av sin karriär. Hon har i och för sig omvärderat det senare och insett vad den låten gjort för henne och hon har återvänt till scenen på senare år. Bland annat har hon spelat in en låt med Nena som varit med i den här serien tidigare.

Men hon kan även skriva trädgårdsmästare på sitt CV. När hon var gravid med sitt första barn så väcktes lusten att skapa en trädgård för barnen att leka i. Det blev så bra att hon blev kontrakterad av BBC och gjorde två säsonger av Garden invaders. Hon har också skrivit två böcker om just trädgårdar.

Skivans låtar är i stort sett uteslutande en familjeaffär. Som dotter till en Marty Wilder och Joyce Baker, båda aktiva sångare och låtskrivare och det är pappan som är den som skrivit samtliga låtar till albumet tillsammans med Kims yngre bror Ricky. Och det är låtar om tinnitus (water on glass), kärlek (Chequered Love) och så är det 2-6-5-8-0. Som av allt att döma handlar om en ung flicka som försörjer sig som prostituerad och en av hennes kunder som är där för att få lite kärlek men inte av den köttsliga sorten. Men det slutar med att han gråtande kryper ut från hennes rum medan hon skrattar åt honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.