Kirsty MacColl

2016-12-03-11-24-34

Kirsty MacColl – Kite

Kirsty MacColl är nog en av de jag är mest trött på att höra. Inte på grund av att jag lyssnat så mycket på just henne utan på grund av The Pogues Fairytale of New York. Den spelas ju sönder varje jul, eller jul och jul, jag brukar vara trött på den i slutet på november när affärerna har den på repeat.

Men jag har inte lyssnat på ett album förrän nu. Den lite hesa rösten med den tydliga Londondialekten funkar bra för sig själv och hade det inte varit för lite otur med förlaget så hade det kanske blivit mer. Hon var signad på Stiff Records och det var där hennes debut kom 1979 men 1986 så var bolaget bankrutt och hon stod utan kontrakt då ingen hade nappat på att köpa kontraktet. Men det fanns en del jobb för henne ändå. Hon sjöng på spår som hennes man Steve Lillywhite producerade. Bland annat för namn som Robert Plant och Anni-Frid Lyngstad.

Biljetten tillbaka till rampljuset kom med just The Pogues julsång som gjorde att hon fick åka med dem ut på turné och sen löste sig hennes kontraktsproblem och denna skivan, Kite, släpptes 1989 och det var en skiva med många samarbeten musikaliskt, bland annat kan nämnas att David Gilmour spelar gitarr på två av spåren.

Kirsty MacColl dog år 2000 i Mexico och det var en nyhet som färdades ganska snabbt över världen. Dels på grund av vem hon var men mest för hur det skedde. Under en semester var Kirsty och hennes söner ute och dök. I området de dök i var båttrafik förbjuden men när de gick upp kom en motorbåt i hög fart emot dem. Kirsty såg att hennes son var på väg att träffas av båten så hon kastar sig mot honom och trycker väck honom och räddar hans liv. Själv dog hon direkt av smällen med båten som ägdes av en mexikansk mulitmiljardär som dessutom var ombord på båten. En av hans hjälpredor påstod sig vara den som framfört båten och dömdes för det trots att vittnen kunde säga att han inte var den som styrde. I efterhand har personer som pratat med den dömde sagt att han tog emot pengar för att ta på sig brottet. Han dömdes till 2 år och 10 månader i fängelse och baserat på sin lön dömdes han att betala lite drygt 2000 dollar till Kirstys familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.