Konsten att städa – Förord

Så är vi då framme vid förordet i boken Konsten att städa av Marie Kondo. Bara innehållsförteckningen har ju bjudit på en del guldkorn och kanske har jag missuppfattat något av det men det kär jag ju få veta under de kommande veckorna. Så det drar igång med att hon frågar om man varit med om att man städat som en galning för att bara kort efter konstatera att det ser precis lika illa ut igen. Välkommen till mitt liv Marie, välkommen hem till mig. Det är så jag lever.

Det visar sig att hennes metod har ett namn. KonMari metoden. Döpt efter vem? Författaren själv förstås, eller ja hennes smeknamn som liten. Marie Kondo blir lätt KonMari. Den är så effektiv så att den kommer att förändra mitt liv. Den är enkel, smart och effektiv. Det låter för bra för att vara sann. Första steget. Släng. Släng allt. Beställ hem en container och skicka ut allt. Då får du ett rent och fint hem. Nej så är det ju inte. Det är bara min tolkning av det hela när hon inleder med att man ska börja med att slänga. Och hade det varit så att man skulle slänga allt hade det ju blivit en väldigt kort bok.

Börja med att slänga och sen kan du organisera ditt utrymme. Använder man sig av denna strategi så kommer hemmet aldrig mer bli stökigt. Alla ni småbarnsföräldrar, tror ni också på det här? För jag börjar ana att Marie har missat en viktig aspekt i livet. Många skaffar ju de där små krabaterna som är väldigt bra på mycket men städa är inte en av dem. Kanske är det så att man ska börja med att slänga dem?

Alla som följt den här metoden har lyckats hålla god ordning på sina hem, men det gav också andra positiva effekter på deras övriga liv. Hon vet att det är så för att hon har spenderat 80 procent av sitt liv med åt ämnet. Boken kom ut 2010, Wikipediasidan om Maire Kondo säger att hon föddes ca 1985. Jag hittar inte på, det står faktiskt ca. Hon var alltså, om vi nu utgår att hon föddes just 1985, 25år när boken gavs ut i Japan första gången. Hon var alltså fem när hon började med städning och började då fundera på hur det kan förändra våra liv.

Hon började läsa husmorstidningar när hon var fem. Jo min fördom om att Japaner inte är som alla andra blev just konfirmerad. Dessa tidningar inspirerade henne till att vid 15 års ålder studera städningens dynamik. Alltså jag hade inte den mest fartfyllda ungdom men om man ställer den i kontrast till den här kvinnan som började studera städning vid 15 års ålder så var jag en rebell. Och jag kan väl säga att jag omvärderar min uppväxt och inser att den var nog inte så tråkig ändå.

Nu är hon konsult och reser runt och berättar om KonMari metoden. Hon besöker hem och kontor där hon ger råd om vad som ska göras. Vissa kunder har slängt två hundra 45 literssäckar. Jag tycker det är dumt förvisso, säckar är ganska bra att ha till hands när man vill röja lite. Det hade ju varit lite smartare om de hade fyllt dem med grejor innan de skickade ut dem. Det hade blivit ett statement. Nu är det bara två rullar med säckar som åker ner i soporna.

Det är hennes ingående studier av städning och att organisera som gör att hon kan hävda att det leder till dramatiska förändringar i livsstil och perspektiv. Sen kommer det lite vittnesmål på detta. Någon har lyckats gå ner i vikt efteråt, någon säger att förhållandet blivit bättre, en tredje hävdar att affärsverksamheten blomstrat efter att hen har rensat upp i lägenheten. Men den bästa sparar jag till sist.

En person jag länge önskat återknyta kontakten med hörde nyligen av sig.

Jag vet inte. Det kan ju vara så att det blivit galet i översättningen från Japanska. För jag har svårt att se hur just det att någon har städat gör att någon man inte haft kontakt med på länge hör av sig. Eller får man någon form av telepatiska förmågor när man har städat? Om det är så är det inte konstigt att hon hade tre månaders väntetid för att få en konsultation av henne. Till hennes föredrag fanns det en väntelista för att komma in på väntelistan för att komma med på föredraget. #Humblebrag

Hon får inte återkommande kunder. Alla lyckas. Och nästan utan undantag har de inte bara god ordning hemma de har nya möbler och omger sig med saker de älskar. Men vad är det då som förändrar livet för så många människor? Det är för att KonMari metoden inte bara är en städmetod. Det är mentalt och framgången beror till 90 procent på inställningen. För att få rätt inställning måste man ha rätt teknik. Det är där jag har felat. När jag städat har jag använt fel teknik. KonMAri metoden är inte bara en uppsättning regler för hur man ska städa, det är en vägledning till hur man blir en “städad” människa. Kommer jag bli en Japansk städrobot när den här boken är slut??

I Japan tror man att om toaletten är skinande ren så är det lyckobringande. Jag kan väl tycka att det är trevligt i alla fall men om det för tur med sig vet jag inte. Men Marie menar att det inte spelar någon roll hur ren toaletten är om det är så att resten av huset förfaller. Och det kan jag väl hålla med om. Detsamma gäller feng shui, man måste tydligen ta saker i rätt ordning för att de ska funka. Om man städar sitt hus så kommer den glänsande toaletten bringa tur. Då kan man också ställa sängeni öst-västlig riktning för att sova bättre. Har man inte städat funkar det inte. Vilket gör att jag börjar fundera på om det inte är lite mycket hokus pokus över det där med feng shui ändå. Annars borde det ju funka i alla lägen?

Förordet avslutas med att hon deklarerar att när man fått ordning på torpet, det är uttrycket översättaren valt och jag är redan trött på det, så kommer man uppleva hela världen som ett trevligare ställe. Så det är det som är fel med alla Sverigedemokrater alltså? Kan någon ta på sig att skicka den här boken till dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.