Laura Branigan

2016-09-13-18-26-54

Laura Branigan – Self control

Jag kände igen namnet när jag såg det i skivbacken, men jag kunde inte placera det. Det var inte första gången jag stod och höll i den men denna gången fick den följa med hem. Och det var inte förrän jag hörde andra spåret, tillika titelspåret, som jag kopplade vem det var som sjöng. För mig har det här varit en hitlåt och en sådan där jag inte kunde sätta namn på artisten.

Det är en intressant skiva utgiven 1984 och därmed så låter den ju ganska tidstypiskt. Det är mycket elektroniska trummor och syntar. Self control är en bra låt men skivans behållning tycker jag nog ändå är Will you still love me tomorrow som görs avskalat och enkelt och ganska fjärran från den övriga skivans sound. Self Control är det som skulle bli skivans hit och det hörs ganska tydligt att det är den låten man lagt krutet på. Det var en kvinna med behaglig röst och skulle nog sätta den i relation till Belinda Carlisle även om Branigans röst är rivigare.

När man söker information om Laura Branigan så får man veta att hon dog 2004 av hjärnaneurysm som man tidigare inte vetat att hon hade. När det kommer till vilket år hon föddes så blir det lite svårare. De flesta som skrivit om henne har satt 1957 som födelseår, det står bland annat på den engelska Wikipediasidan, men det står inte samma på den svenska. Där är det en notering att man under 2015 upptäckt att det istället är 1952 som är det riktiga födelseåret. När man tittar närmare på uppgiften kommer man till den amerikanska siten Page Six. I den artikeln står det att ett svenskt ”superfan”, Stig Persson, kommit fram till detta genom att undersöka hennes uppväxt lite närmare. Stig berättar för sidan att Lauras biografi varit en röra som var skriven för att passa att hon var född just 1957 och inte fem år tidigare.

Så vad talar då för att det ska vara så här? Jag kan ju varken säga bu eller bä om det egentligen då jag inte är så vidare insatt i ämnet. Gör man en snabb sökning så är ju uppgiften om att hon skulle fötts 1957 den allmänt rådande. Wikipedia, IMDB, The Guardian, minnessidan på Facebook alla skriver att hon föddes 1957. Medan den svenska Wikipediasidan och en del mindre sidor anger 1952. Tittar man lite mer noga på Page Six så är det en skvallersida om kändisar och det gör väl inte att förtroendet är vidare högt. Men det verkar vara något konstigt i det här fallet. Det som gör att jag trots allt tror att det inte ligger så mycket bakom att hon skulle varit fem år äldre är att ingenstans i den korta lilla artikeln på Page Six står det angivet varför hon ljugit om sin ålder. Dessutom har jag inte hittat någonting om en biografi som ska ha skrivits om hennes liv. Det betyder ju inte att den inte existerar. Bara att jag inte hittade den när jag forskade lite i ämnet.

Det är ett album från mitten på 80-talet, det låter ganska mycket så och kanske inget jag kommer spela så där jätteofta. Men jag kommer lyssna på Self Control igen och memorera vem det är som sjunger. Oavsett om hon var 32 eller 27 när den släpptes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.