Nena

2016-06-23 09.30.47

Nena – Nena

Jag läste tyska under fem år. Det har inte gjort mig så bevandrad i det där språket. Nu kanske vän av ordning vill hävda att eftersom jag inte använt mina färdigheter så har jag tappat dem, men jag var inte så färdig i tyska språket som man kan tyckas vara efter fem års studier.

Det har å andra sidan inte gjort att jag inte har lyssnat på Nena i mindre utsträckning för det. När jag bläddrade fram det här albumet så var jag först tveksam till att plocka upp det, inte förrän jag såg att 99 luftballons var med så ställde jag den längst fram bland de skivor jag funderade över att plocka med mig. Det är ett välbevarat ex och jag sitter och tittar på innerkonvolutet där texterna står. Givetvis på tyska och jag önskar att jag studerat lite hårdare på de där lektionerna.

För jag måste säga att för att vara ett album med en given hit så låter det bra. Det som kallas Neue Deutsche Welle låter bra i mina öron. Och visst kan jag läsa ut vissa saker i texten. 99 luftballons betyder väl ändå 99 ballonger va? Skämt å sido så är jag ju inte helt borta men när jag faktiskt börjar googla på just den låten så får jag fram ett antikrigsbudskap och det har jag väl kunnat få fram.

Den handlar om att 99 ballonger upptäcks men misstas för ufon. En stridspilot skickas dit, ser att det är ballonger men tänker att han ska stila lite och skjuter ner dem. Vilket får länderna runt om att bli oroliga och så drar det som blir ett 99 år långt krig igång. Till slut går sångerskan genom förödelsen och hittar en ballong som hon släpper lös och ser flyga iväg.

Det gjordes en engelsk version av låten och jag kan väl säga att det inte har slagit mig riktigt vad den handlar om ens när jag hört den. Problemet är att bandet inte gillar den engelska versionen, den tappar mycket av budskapet de ville få fram och det har lett till att deras största hit som de haft runt om i världen aldrig har spelats live på engelska. De framför den bara på tyska.

Kanske blir detta en anledning för mig att borsta upp mina kunskaper i det tyska språket då det kommer vara en skiva som kommer snurra tämligen ofta på tallriken. Jag gillar helt enkelt hur det låter på den här tyska produkten som kom ut 1983. Det är lite som att det skulle passat i en film från den tiden, kanske inte en stor produktion men något som blir känt för just musiken.

Nena fortsätter att turnera som soloartist och har gjort det mer eller mindre sedan gruppen slutade spela ihop 1987.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.