Om bistånd och den svenska välfärden

Jag får med jämna mellanrum veta i mitt flöde på Facebook hur absurt det är att vi sänder pengar till andra länder i form av bistånd. Den senaste jag såg hade detta meddelande:

“Sverige har hemlösa.
Barn som går till sängs utan att äta.
Äldre som går utan nödvändiga läkemedel.
Psykiskt sjuka utan behandling.
Familjer slm går i ekonomisk konkurs.
-MEN VI DONERAR MILJONER TILL ANDRA LÄNDER UTAN ATT HJÄLPA VÅRA EGNA FÖRST!
-99% av er kommer inte att ha modet att kopiera denna text!”

Visst det är fruktansvärt. Men att skylla biståndet för att familjer går i konkurs är ju att göra det väl lätt för sig.
Lika så att de gamla inte får de mediciner och vård de behöver. Där kan vi även titta på om vinster i välfärden och om konkurensutsättningen av den branschen är av godo.
Sen vården i övrigt är ju så fel organiserad och mer pengar är troligen inte lösningen, det behövs andra resurser och det fort. Speciellt om man betänker att det kan bero på vilket sjukhus du hamnar på om du överlever eller inte, inte beroende på hur duktiga läkarna är utan beroende på hur de får betalt för att vårda dig. Läs Maciej Zarembas artikelserie ”Patienten & prislappen” del 1, del 2 och del 3. Det är mycket läsning, men det är mycket bra läsning.

Hemlösa och barn som far illa kan givetvis bli hjälpta av mer pengar och tryggare system. Jag är helt klart med på att betala mer i skatt för att de ska få det.

Men jag är inte med på att dra in biståndet. För vi är väldigt bra på att tillverka vapen och krigsmateriel här i Sverige. Vi är också duktiga på att sälja detta. Oavsett om vi säljer enbart till “snälla” länder så har våra vapen hamnat i händerna på mindre nogräknade personer.
Och vapen som används i krig, drabbat alltid oskyldiga. ALLTID. Direkt eller indirekt.

Om vi vill dra in biståndet till behövande så får vi snällt se till att hämta hem våra vapen och se till att de inte används i krig. Men om vi envisas med att tillverka och sälja krigsmateriel får vi se till att hjälpa de skm drabbas i krig. Både genom bistånd och genom flyktinghjälp.

För oavsett som de vi hjälper drabbats av svensk vapenexport, så har vi bidragit till krigsmaskineriet, då har vi en moralisk skyldighet att hjälpa.
Oavsett om du eller jag arbetar inom vapenindustrin. Vi är alla lika skyldiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.