Ord är aldrig bara ord 2.0

Vi satt och pratade om män som näthatar på jobbet idag. Se där alla med fördomar om vad som pratas om i ett lunchrum på en industri nära dig ;). För att lägga till ännu mera otroligheter så var det en kille som kom till Sverige från Somalia som tog upp ämnet. Vi satt där och dryftade vad vi tyckte om dessa män som beter sig på det viset. Min arbetskamrat från Somalia sa då “De menar att det bara är ord och att det på internet inte är på riktigt”.
Vi var till slut tvungna att slita oss från lunchen och fortsätta arbeta. Men nu när jag låg i badet och funderade över dagen som gått så var det två saker som verkligen stod ut.
Det första var Hanna Hellquist som i Morgonpasset i P3 orerade om hashtaggen #nätkärlek och hur den skulle kunna på ett sätt sopa hela debatten om näthat under sin väl-viljar-matta. Och det spelar ju egentligen ingen roll hur mycket kärlek vi sprider på nätet om inte debatten kommer igång och får fortsätta. En sak jag hoppas med #nätkärlek vs. #näthat är att det ska bli en reaktion där sådana som läser en text som det tycker är bra men som kanske sällan kommenterar (jag är en sådan) tar sig tid att göra det och samtidigt ögnar genom kommentarerna som texten fått. Om där finns någon som ger efter för sitt hat så måste man konfrontera detta. Vi får inte vara tysta. Speciellt vi män, som är starkt överrepresenterade i gruppen näthatare, måste öppna munnen och protestera mot det. Är vi tysta ger vi vårt tysta medgivande åt det hela och föder näthatarkulturen.

Det andra som slog mig var det där som min kollega från Somalia sa. “De menar att det bara är ord och att det på internet inte är på riktigt”.
Det kom som en blixt från klar himmel och med ens såg jag det så klart framför mig. Om det de skriver inte borde reta upp någon för det “bara är ord” så är de ju antingen helt korkade eller så är det bara ett försök att dölja vad de verkligen tycker och tänker när de blir konfronterade. Jag tror att det är en blandning av de båda.
För om det som dessa män skriver bara är ord och inte är menat att skada någon eller röra upp några känslor, hur kan då det som de kommenterar röra upp sådana känslor att de skriver dessa vidrigheter? Det de läst är ju bara ord. Eller?

Med etta sagt vill jag önska er en trevlig helg och vill ni läsa något väldigt bra så läs det här av Anna Charlotta Gunnarsson.

4 reaktioner till “Ord är aldrig bara ord 2.0”

 1. ”Näthat” behöver inte vara så avancerat som de flesta tror. Det är inte säkert, att det som skrivit/sagts har varit för att såra någon annans känslor. Det är inte säkert, att den som puttat/slagit/misshandlat/sagt nåt till andra har varit ute efter att skada personen. Det är däremot helt säkert, att allt ovan kan ske, för att den personen som utsätter andra för sånt, har problem med sig själv. ofta utan att personen själv är medveten om det. Det är även säkert, att vissa kan utföra samma utan att känna ett dugg för den utsatta parten. Tex, att parten är något du stör dig på, inget annat är relevant, att du är arg/irriterad på något helt annat eller att du helt enkelt söker spänning. Jag vet, för en stor del av min uppväxt har jag inte fungerat direkt optimalt. Jag vet en hel del om hur jag betett mig och fungerat, men jag har ingen koll på vilka som råkat i min väg.

  Det blev rörigt, men ”hat” går ofta att förstå, bara man tänker på ”rätt” sätt. Tänker man inte på liknande vis, som den som utför det, kan du aldrig förstå den personen som utfört något.

  Och ja – ord är bara ord i många fall. Blir du tvingad, att be om ursäkt, för något du gjort med 100% med vilje, tillräckligt många gånger, betyder det absolut ingenting till slut. Liksaå, om du säger/skriver just vad som dyker upp i ditt huvud just då, utan att reflektera hur mottagaren tar det, blir det med bara ord för många.

  Tack Björn, för du delar med dig av dina (som vanligt) kloka tankar. Väntar med nyfikenhet på mer tankar och funderingar.

  1. Jag förstår hur du menar, och till viss del har du rätt. Men även ord som man bara slänger ur sig, tror jag har en underliggande mening. Jag tror att de som går ut och blir fulla och benämner personer som blatte eller hora har någonstans de åsikterna inom sig. Kanske inget som man normalt använder sig av eller tänker på, men jag tror det finns undermedvetet i oss. Sen kan man givetvis fundera på om det som finns undermedvetet i oss verkligen kan läggas oss till last. Alla grubblar inte över sig själv och sin varelse som jag gör, men jag skulle tro att de flesta av oss skulle nog inte skriva så som dessa män gjort.
   Sen finns det en annan aspekt av det hela som blir tydlig i just fallet med H&M och Tupac tröjan och det är mobbmentaliteten och den kan till viss del förklara att det var så många som skrev i det fallet.

   1. Klart jag har rätt. 😉 Jag tror inte helt som du. Det är säkert olika hur man uppför sig. Misstänker jag använt en del olämpliga ord genom åren, utan att ha de åsikterna inombords. Men det är kanske fel att referera sig själv som barn/ungdom med ”vuxna”….
    Undermedvetet är undermedvetet, annars är det ju inte det. Och du vet inte allt som ligger och bråkar i ditt omedvetna.
    Jag grubblar på liknande vis, har gjort i många år. Det gör att vi utvecklas och våra tankar och beteende förändras. Förhopningsvis åt rätt håll. =)

    Det med H&M ser jag mer som att folk blev kränkta av tösens utspel. Folk kan ju bli kränkta av allt och lite till. INGEN får klaga/säga negativt om min idol typ. (Även om det kanske stämmer, men det vill man inte se)

    Världen är på väg utför. Och det går bara fortare för vart år.

    1. Jo jag förstår dig och det finns ju även andra faktorer så som vissa psykiska åkommor som kan spela in.
     Ja reflektion kan nog inte vara fel.
     Världen är på väg utför i en ökande takt. Men jag tror att vi kan vända det. Kanske inte innan det händer något riktigt allvarligt men till slut kommer det bli bättre. Kanske en aning naivt och blåögdt men jag känner att jag måste ha den inställningen för att stå ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.