Ord är aldrig bara ord

Det är så enkelt. Kanske är det så enkelt så att det blir svårt att förstå. Ord är aldrig bara ord. Det är så mycket mer. Det är åsikt, kärlek och mening. Det är hat, avsky och det är kanske till och med brottsligt. Det finns inte en chans att ett ord eller flera sammansatta bara är ord. Det finns alltid något bakom. Alltid.
Efter att ha följt näthatsdebatten så börjar jag undra hur människor tänker. Eller låt oss vara ärliga, hur män tänker. Kvinnor är underrepresenterade i det här. Det är mot dem männen som hatar riktar sig. Och om man läser detta om kvällens Uppdrag Granskning så börjar man ju undra om det handlar om tänkande män.
För det är så enkelt, ord är aldrig bara ord. Det finns hela tiden något bakom. För om det bara var ord som man egentligen inte menar riktigt så varför inte stå för dem? Är det kanske så att ni som skriver de där hatiska kommentarerna inser precis vad det är ni skriver? Är det inte just precis därför som ni är just anonyma?
Och om det inte är så att ni förstår vad ni håller på med, gör då som så att för det första skriva under med ert riktiga namn. Gärna både för och efternamn. Vidare fortsätter ni med att inkludera er epostadress. Det borgar ju för att det kan bli en diskussion privat istället för en massa rabblande i kommentarsfält där ni normalt gömmer er.
När ni har skrivit det ni känner att ni vill ha sagt. Titta på det ni har skrivit, se efter om det är en åsikt som ni kan stå för, om det är en åsikt som ni vill fästa ert namn vid, helt enkelt om det är något ni skulle säga till personen i fråga om ni stod öga mot öga. Kontrollera om det är en åsikt som är förenlig med lagen, sluta prata om yttrandefriheten för den gäller inte lagbrott. Med andra ord kolla om det in har skrivit inte kan gå som olaga hot eller t.ex. hets mot folkgrupp. Om du prickat av ovanstående och känner dig nöjd, då kan du trycka på sänd. Är du inte säker fundera en timme eller två innan du skickar. Om det fortfarande känns fel så är det bara att radera. Det är så enkelt att de flesta borde kunna lära sig det.

Men det finns en enkel lösning på problemet.

20130206-172624.jpg

Det är ju så att den som hörs mest är den som får utrymme. Om vi som inte näthatar gör oss hörda så borde det ju dränka rösterna från de som hatar. Om vi tar oss tiden, precis som näthatarna gör, och letar upp en epostadress till den journalist (eller en bloggare ;)) vi gillar eller i alla fall sätter oss ner och skriver en rad i kommentarsfälten så kan vi vända det här. Jag lovar att det är så enkelt. Vi får inte låta hatarna vinna bara för att de skriker högst. Det får inte vara så enkelt. Jag börjar idag. När börjar du?

Titta på detta! Uppdrag Granskning börjar 20.00 på SVT1
Läs Isobel Hadley-Kamptz
Läs också Viktor Adolfsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.