Pålägg

Pålägg, hopdragning av pål och ägg.
Från den tiden när vi plockade våra pålar på deras ägg.
Pålar placeras ju normalt sett varannan hona varannan hane för trevnadens skull och för att förhindra rivalitet mellan arga hanpålar. Men man måste vara noga med att placera ut dem med ett nogsamt uträknat mellanrum för att förhindra befruktning av påläggen och uppkomst av småpålar som sprider sig lite varstans.
Numer kommer man runt problemen genom att använda den avkönade stålpålen, på vissa håll frångås pålen helt. För framställning av pålägg används endast honpålar vilket leder till att man helt sonika klubbar ihjäl de flesta hanpålarna och håller honorna i stall för att lättare kunna plocka påläggen och saluföra dessa till folket. Vissa exemplar av hanpålar tillåts växa som avelspålar. Ännu kan man möta vilda pålar ute på landsbygden, vissa av dessa kan vara skygga och reagera med ilska på människor som kommer för nära. Om detta händer, spela död tills hjälp anländer.
Nordpålen och den liknande sydpålen är använda för att framställa färdigfrusna pålägg och ska inte förväxlas med Polen som är ett billigare halvfabrikat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.