Pennor

Jag har ända sedan jag var liten gillat att skriva. Redan i lågstadiet minns jag att jag fick beröm för någon historia om ett får som inte ville bli klippt. Mitt stora problem är att min handstil är fruktansvärd. Mina föräldrar skriver vackert, det handlar givetvis om ett idogt tränande och det i kombination med hotet om rottingen gjorde att man ansträngde sig mer förr. Vilket givetvis gav resultat. Rottingen var tack och lov borta sedan länge när jag gick i skolan. Annars hade jag nog fortfarande haft märken kvar. Min handstil är bedrövlig. Skärper jag mig så kan jag få den läslig.

Så varför reservoarpennor?

Ja det kan man ju verkligen fråga sig. Med min handstil så borde jag skriva allt på dator, men det är något med papper och penna som jag alltid har gillat. Det är så enkelt att ha till hands. Det ser dessutom bättre ut om man står på jobbet och skriver på ett block än om man står med mobilen i handen.

Länge tyckte jag de blå Bic-pennorna var det bästa som fanns att skriva med. Jag tryckte hårt mot pappret och man kunde genom enkla grepp med en blyertspenna skugga fram vad jag skrivit två, tre ark ner i blocket. Det var som om jag stämplat in det. På det kom ju givetvis en härlig kramp i handen som ett brev på posten.

Fischer Space pen Bullet

 

Men efterhand så insåg jag att Bic kanske inte kommit med den ultimata produkten. Ganska ofta strulade den, slutade skriva och man fick leta upp en ny. Då hittade jag Fisher Space Pen. Eller rättare sagt Fisher Space Pen Bullet. Pennan som skriver överallt, på i stort sett alla typer av papper och som till och med funkar i rymden. Dessutom är den liten och smidig så man kan stoppad en i fickan och ha den med överallt.

Fischer Space Pen Bullet

 

Trots att den skriver i tyngdlös miljö kommer man inte ifrån det faktum att man behöver ha en del tryck mot pappret för att få ut bläcket. Men det krävs inte med en reservoarpenna. Då är det snarare så att man skadar pennan om man trycker för hårt.

Så jag började forska lite kring reservoarpennor. Jag sökte lite på nätet och det jag fann var en djungel. Det finns ju hur många som helst. Alla verkar vara olika och så var det alla dessa olika spetsbreddar och annat som ställde till det för mig. Att sen spetsbredden inte är standardiserad gör det inte lättare. Men i alla fall hittade jag en penna av en tillverkare som heter Lamy. Ett tyskt märke som har en modell de kallar Safari. En penna gjord i plast med ett trekantigt grepp. Det ser ut lite som en sån där trekantig gummigrej som man kunde ha på pennan för att lära sig hålla den rätt när man gick i skolan.

Lamy Safari

I samma veva som jag funderade på att köpa mig en Lamy Safari så hittade jag ett antal kanaler på Youtube som pratade om reservoarpennor. Men det som verkligen fick mig att bli fast var podcasten The pen addict. I skrivande stund har de gjort 179 avsnitt av podden som handlar om allt som har med pennor att göra. Mycket av tiden vigs åt just reservoarpennor. Det gjorde ju inte att mina funderingar på att dyka in i pennvärlden minskade. Tvärt om. Snabbt insåg jag att en Lamy Safri skulle inte räcka. Och ju mer jag lyssnade desto mer blev jag intresserad av att använda en bläckflaska istället för bara bläckpatroner.

Som tur är går det att köpa en påfyllningsbar patron till Lamy pennorna, så man kan köpa vilket bläck man vill på flaska och använda istället för att vara tvungen att använda Lamys bläckpatroner. För där är precis som med spetsbreddar en sak som inte är standardiserat. Det finns internationella patroner, stora och små, som en del märken använder sig av. Men långt ifrån alla. Så är man inte beredd att använda en påfyllningsbar patron så är man i många fall låst vid den specifika tillverkaren. Nu är jag inte så rädd för att Lamy skulle sluta tillverka bläckpatroner men de har inte det största urvalet när det kommer till färg.

När jag hade min Safari och var nöjd med den så började jag titta på en lite dyrare och i mina ögon snyggare modell. Lamy AL-star. En penna som är väldigt lik Safari modellen men med skillnaden att kroppen och korken är gjord i aluminium som är anodiserat i olika färger. Mycket snyggt. Och givetvis även ett steg upp rent prismässigt.

Lamy AL-star

Nästa steg var att köpa en penna som fylls via en kolv. Twsbi diamond 580 är en sådan. Den är dessutom gjord i genomskinlig plast. Nu kan man tycka att en penna i genomskinlig plast inte är så snygg men det är just det som gör den här typen av pennor speciell. en kolvfylld penna kan man inte sätta en patron i. Man måste köpa en flaska med bläck och via en kolv i pennan suga upp bläcket från flaskan. Fördelen är att man får en mycket större kapacitet och det är här det speciella med genomskinliga pennor kommer fram. Man ser bläcket när man tittar på pennan. Dels ser man ju hur mycket bläck man har och dels så ser det otroligt häftigt ut.

Twsbi Diamond 580

Men måste det alltid kosta en massa pengar? Nej självklart inte, men ofta är det så att ett högre pris genererar bättre material och bättre kvalitet. Det är svårt att komma i från det. Men man kan komma undan med några tior. Platinum som är ett japanskt märke gör en modell som heter Preppy. Det är en liten plastpenna som tar Platinums patroner och kommer i ett antal färger. De japanska tillverkarna är väldig bra på att göra spetsar. Framför allt gör de sina spetsar väldigt smala. Om man skulle jämföra en fin spets från Lamy så skulle man nog ligga någonstans mellan medium och bred på Platinum. De graderar sina spetsar med 0.2, 0.3 och 0.5 istället för att använda fin, medium och så vidare. Jag har två modeller av Preppyn och det är 0.2 och 0.3 och den förra av dem är otroligt skarp och precis medan 0.3an glider fram lättare över pappret.

Platinum Preppy 0.3 och 0.2

Det är ganska svårt att få tag på en reservoarpenna idag i Sverige. Utbudet har en del att önska. Men det finns en del ställen på nätet pennshoppen är det ställe jag köpte min första Lamy Safari på. Sen är det nästan bättre att titta på Cult pens som finns i England. Där är utbudet ett helt annat men man får ju också en fraktavgift som man måste räkna med tyvärr. Men de är snabba att skicka ut sina ordrar. Sen finns det ett antal i USA, bland annat Goulet pens  men där har man ju en annan sak att oroa sig för och det är tullavgiften kom kan tillkomma.

Om man vill testa en reservoarpenna men inte vill beställa eller lägga hundratals kronor på en så kan jag rekommendera att gå till Akademibokhandeln. Där finns, i alla fall på en del av deras butiker, Pilot Vpen. Det är en engångs reservoarpenna som är överraskande bra. En ganska bred mediumspets men den är skön att skriva med och har en hel del bläck i sig. Kostar strax under femtiolappen och det kan ju vara en väg att gå om man bara vill testa innan man dyker ner i det här hålet som är reservoarpennor.

Mina pennor

En bra källa för kunskap om just reservoarpennor är annars youtube där SBRE Brown är en som jag följer med stort nöje, han har också en blogg där han skriver om pennor, precis som Gourmet pens. Det är på sidorna ovan tillsammans med podden The pen addict, som jag lagt grunden för mitt intresse för pennor. Men pennan är inte allt. Även pappret spelar roll. Men det är en helt annan historia.