Reningen

Häromdagen var jag och såg The Pugre: Election year. Under de senaste veckorna har jag sett de andra två i den serien. The Purge och The Purge: Anarchy. De tre har egentligen väldigt lite gemensamt med varandra förutom just då reningen.

USA har infört The Purge, reningen, för att man tror att människan behöver släppa ut sitt hat och sin frustration. Det innebär att under en natt mellan 21 och 22 mars från 19.00 till 07.00 är alla brott tillåtna. Polis och ambulans finns inte tillgängliga. Endast högre uppsatta personer är undantagna från den här natten. Alla andra är fritt villebråd.

Första filmen utspelar sig i ett gated community där alla är välbärgade och alla har ordentliga skyddsanordningar på sina hus så ingen kan ta sig in. De behöver alltså inte bry sig om den här natten egentligen. Men för en familj visar det sig vara fel. Dotterns pojkvän har smugit sig in i huset innan de har säkrat det och han säger sig vilja ha ett samtal med pappan som inte ser så blitt på förhållandet då pojkvännen är betydligt äldre. Nu är de ju inlåsta i en hel natt tillsammans och då ska de nog kunna reda ut problemen. Säger pojkvännen.

Strax efter att mörket fallit så ser yngste sonen genom säkerhetskamerorna att en man jagas nerför gatan. Han låser upp huset och räddar mannen i säkerhet. Det dröjer dock inte länge förrän de som jagar mannen vet vilket hus det är som tagit in honom och de hotar med att om inte mannen skickas ut så kommer de ta sig in i huset och döda alla. Det är deras rätt att rena sig under den här natten och det kommer de att göra.

Lång historia kort, pojkvännen försöker skjuta pappan, men blir själv skjuten. Mannen gömmer sig i huset och till slut är tiden ute och de som finns där ute kommer in. Familjen slåss för sin överlevnad och till slut kommer grannarna in och räddar dem. Tror de. För grannarna ser sin chans till rening. Det slutar med att pappan dör och mannen från gatan räddar resten av familjen. Grannarna lugnar sig.

Det jag finner intressant med historien är dels att den håller sig på en liten plats. Ett hus. De andra efterföljande filmerna har utspelats i städer med många roller vars karaktärer vävs tillsammans. Det gör att den krypande känslan försvinner. Man har mer att fokusera på och det tar bort lite av det skrämmande. Alla måste ju vara med om något jobbigt och då blir det bara splittrat.

Men jag har också sett hur mina tankar om en sådan här rening har förändrats. Först var det en ganska tilltalande tanke på det rent experimentella planet. Och man såg hur medelklassen krävde att få rena medan de fattiga slogs för sina liv. Det är ju något som har utvecklats genom framförallt film två och tre. De fattigas kritik mot systemet som så uppenbart slår mot dem.

I filmerna så berättas det hur arbetslösheten hade minskat och likaså andelen fattiga. Det är ju inte så konstigt i och för sig när det är de fattiga som har sämst chans att klara sig. Men man ser hur våldet utvecklas. Från en rening till hur en fru slår ihjäl sin man för hon tycker han är tråkig. Från att medelklassen jagar en hemlös nerför gatan till att man sitter i teaterhallar och får buda på vilka man ska ha ihjäl. Det är lite som i Hostel filmerna som släpptes för några år sen. Där rika turister åker till östeuropa för att få tortera och döda personer i ett industriområde.

Frågan är om detta är något vi är på väg emot. Senaste filmen har fått en del kritik för dess budskap om en senator som vill stoppa natten där den som ställer upp emot henne givetvis vill behålla den och stöds av dem som införde den. Det har förts fram kritik om att det är ett inlägg i presidentvalet i USA. Det är ju en ganska kontroversiell film, speciellt den senaste med tanke på hur väl de efterliknar verklighetens kamp mellan Hilary och Trump. Men jag hoppas att deras kamp inte slutar i en kyrka någonstans mitt i natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.