Roy Orbison

2016-04-16 15.54.42

Roy Orbison – Mysterious Girl

Få artister har jag lyssnat så mycket på utan att någonsin ägt en skiva med dem som i fallet Roy Orbison. Är det något jag förknippar med denna rösten så är det Sportradion. Där går You got it, Carlifornia blue och Pretty woman på högvarv. Det är bra musik som tilltalar många helt enkelt.

Roy Orbisons karriär gick i vågor. Från att ha stått på toppen under 60-talet då glömda glasögon ledde fram till de numera ikoniska RayBan Wayfarer som är det gängse bilden av ikonen, då han även han med att förlora sin fru i en tragisk motorolycka och sina äldsta söner som brann inne medan Orbison befann sig på turné. Det ledde till att Johnny Cash köpte tomten som huset stått på och planterade äppelträd på den.

Under 70-talet gick karriären stadigt neråt och det var inte förrän under 80-talet som den kom igång igen. Precis som vännen Johnny Cash som drog ut ihop med sina vänner i The Highwaymen så landade Roy Orbison i en grupp som med rätta kan kallas för supergrupp. Traveling Wilburys bestod av Bob Dyla, Roy Orbison, George Harrison, Tom Petty och Jeff Lynn och allt började med att Roy Orbison efter en lunch med Jeff Lynn och George Harrison tackat ja till att sjunga på en låt av den senare.

1989 kom så albumet ovan. Som medproducent hade Orbison Jeff Lynn som han själv sa var den bäste han jobbat med. Jeff Lynn och Tom Petty skrev albumets första spår, vilken också blev den största hiten från skivan. You got it. Den tog sig upp på nionde plats i USA och till tredje plats på listorna i England. Men det var efter hans död.

Orbison tyckte att det var skönt att vara eftertraktad igen men att han inte riktigt vågade tro på det. Han gjorde allt för att se till att intresset inte svalnade. Till och med blunda för de smärtor han hade känt i bröstet en tid. En intensiv tid med turnerande och videoinspelande tog ut sin rätt. När han fick en ledig stund tog han tillfället i akt att åka och hälsa på sin mamma. Väl där dog han av en hjärtinfarkt 52 år gammal.

När jag tänker på Roy Orbison så tänker jag på Sportradion. Det måste vara den enskilt mest spelade artisten i deras sändningar. Eller så är det bara så att hans röst var så unik att man lägger märke till den när man hör den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.