Scafell Pike

Scafell Pike

Scafell Pike – Air traffic controller

Jag har gått förbi den här skivan ett par gånger redan men när den helt plötsligt var prissänkt från 20 kronor till en femma så slog jag till. En chansning helt enkelt. När jag såg omslaget så blev jag lockad men jag anade inte vad som dolde sig i spåren på skivan. Det låter 70-tal och det är ju helt enkelt för att det är slutet på det årtionde som bandet Scafell Pike existerade. Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra det med. Det är svårt att göra någon bra jämförelse, bland annat för att de inte finns med på Spotify där man kan få fram liknande artister. Eller de finns med förvisso men bara med en låt. Mer om det senare.

Jag kollade upp bandet lite snabbt via Wikipedia och fick veta att det var ett svensk-engelskt folkrockband. De hade tolkat Evert Taube, Bellman men även brittisk folkmusik. Det gjorde mig lite förvånad. För det här albumet låter inte folkmusik. Det låter mjukrock från slutet på sjuttiotalet. Jag började undra om det fanns flera band som hette Scafell Pike.

Den enda andra notering om det namnet är just Scafell Pike som är namnet på Englands högsta berg. Hela 978 meter högt. De började spela spela ihop 1971 men redan 72 tillkom en fjärde medlem. De hade under åren totalt sex medlemmar. Via progg.se får man veta att de släppt 8 LP och att de spelade en nyskapande blanding av pop och irländsk folkmusik. Trots att de hade intressanta låtar så var de för kommersiella för att kunna kallas progg.

Men det finns en möjlig koppling till proggen. I boken Hoola Bandoola band: om ett band, en tid, en stad, kan man läsa att Hoola Bandoolas Karins sång skrevs av Mikael Wiehe efter att han sett Scafell Pike på Sparta i Lund. Läser man på Wiehes egna sida skriver han att det var efter att ha sett Pentangle eller Incredible Stringband på Sparta. Så hur det är om det skulle vara Scafell Pike eller Pentangle får vi nog aldrig veta.

Men så var det den där låten som finns på Spotify. Den heter Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen och är från början inspelad av Lennart Hagvall 1947. Han var en revyartist och dog förresten i Falkenberg 1985, men det är ett sidospår. Låten blev dödskallemärkt för den innehöll rader som vittnade om att i fjällen under påsken så roar man sig med att byta fruar med varandra om kvällen och det sups en hel del.

Så den spelade ett brittiskt-svenskt-irländskt folkrock band in och fick en hit 1976. Annars verkar det ha varit engelskspråkiga album och så har de svenskspråkiga låtarna främst funnits på singlar.

Men det här albumet låter behagligt. Det är släppt 1979 och det är lite lagom gungande att lyssna på. Det sticker inte ut och det är inte på något sätt dåligt. Det går utmärkt att ha på i bakgrunden och man trallar med lite men man glömmer fort bort låtarna.

Men bandet finns med på sidan Katastrofala omlsag. Men det är med ett helt annat album som förvisso släpptes året innan det här kom ut. Men det är troligtvis en helt annan historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.