Skåne-Jocke

2016-09-03 10.57.14

Skåne-Jocke – Vårstämning

När jag såg den här skivan i backarna så var det redan klart att den skulle följa med mig hem. Bara namnet Skåne-Jocke är ju något som lockar en skåning och med den röd och gula färgsättningen var det klart. Men om man tittar på omslaget lite närmare så väcks en hel del frågor. Vem är Skåne-Jocke? Hur kunde de där männen överhuvudtaget stå upprätt med de där glasögonen på? Skjortans mönster? Tavlorna på väggen visar inte direkt på Skånska landskap, vad är kopplingen till Skåne egentligen? Vem designade tapeten?

När man lägger skivan på tallriken så stillas inte nyfikenheten. Rösten som kommer mot en låter mer som snoddas än som Hasse Andersson. Det finns inte ett spår av skånska i den. När man tittar på omslaget så tänker man sjuttiotal, på skivan står det 1982. Det är herrar som inte riktigt hade örat mot modeplanetens yta.

Första frågan, vem är det som är Skåne-Jocke? Det är mannen med gitarren. Det var inte helt avgjort, men jag blev lite säkrare när jag kollade på baksidan av omslaget även om det inte gav något definitivt. Givetvis hjälpte Google till. De andra frågorna jag har kommer nog för alltid finnas med mig obesvarade. Däremot fick jag mig en del till livs om denna mystiska man.

Skåne-Jocke föddes i Vetlanda, eller Billstorp, Skede 1932. Vetlanda är vad som står på omslaget och Billstorp, Skede är uppgifter från Helsingborgs Dagblad. Jag vet inte riktigt vilken jag ska tro på men det spelar inte så stor roll. Båda orterna ligger i Småland och inte i Skåne. Lennart Sandberg hann jobba som signalist, och som sådan var han med vid kröningen av Drottning Elisabeth i England 1953, inom posten och som fångvaktare i Uppsala och Stockholm innan det bara av till Skåne och Helsingborg i slutet på 60talet.

Under många år turnerade han och Bengt Nilsson (det kan vara mannen med käppen) runt och kallade sig Skånepågarna. Lennart skrev egna visor och några är med på den här skivan, men annars är det Pälle Näver som är den dominerande textförfattaren på skivan med sex bidrag, en poet som Lennart kände sedan barndomen. I övrigt blandas det upp med Hälsa dem därhemma, Den gamla spinnrocken och Amerikabrevet.

Det är en trevlig röst som sjunger till ett ganska enkelt komp och det behövs inte så mycket mer egentligen. Ett dragspel och en gitarr kan mycket väl duga gott. Speciellt om det görs så väl som här. Men det finns ju en del frågor som återstår som sagt och det är kanske därför som skivan och Skåne-Jocke inte blivit större. För med det omslaget kan nog en del bli avskräckta tyvärr, även om de går miste om en helt okej visskiva.

5 reaktioner till “Skåne-Jocke”

 1. Otroligt fynd för mig också
  Skåne Jocke, min vän Lennart.
  Själv medverkade jag som dragspelare på en av hans skivor

  1. Trevligt att höra. Har du varit med och spelat även när han turnerat eller var det bara på skivan?

 2. Jag googlade om min pappa Lennart Sandberg och då fick jag upp denna sida.
  Saknar pappa, hans sång och hans gitarrspel och under högtidligare former även på orgeln och drog även religösa sånger som Elvis Presley bla
  Pappas första låt stressade människor är högst aktuell även idag fast han skrev den på 60 talet
  Många trevliga låtar även om sundets pärla Helsingborg
  Tonsatte även flera av Pelle Nävers dikter.
  En dag ska jag försöka lyfta fram dem på något sätt . Det är de verkligen värda. Inte bara för att han är min / vår fina pappa som vilar i himlen
  Men du lever kvar och gett oss och många människor runt om dig mycket glädje med din sång och ditt glada och fina sätt att vara
  🌷❤️🌷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.