Skärp er!

Idag gick jag till biblioteket, tänkte att de borde ju öppna klockan tio. Det är söndag och när jag gick förbi kyrkan insåg jag att det är val idag. Vilket betyder att jag kommer ta en ny promenad i eftermiddag för att lägga min röst i urban. Just nu är jag något kluven inför det här med partipolitik och kyrkan. Dessutom har jag ju mina egna tankar om just tro att ta hänsyn till. 

Men först biblioteket, böcker ska lämnas och nya ska hämtas hem. Kaffe ska drickas och jag ska nog ta en tur genom Nina Hemmingsson utställningen igen. Det känns som om den kräver det. Det är svårt att ta in allt på ett besök. Men det får vänta, för jag sitter just nu på ett café. Biblioteket öppnar inte förrän tolv på söndagar och det kunde man ju räknat ut. 

Biblioteket har varit föremål för en del debatt den senaste tiden. Det renoverades och barnavdelningen fick en framträdande plats. Något inte alla uppskattat. För det är så att barn låter och som det är nu är det inget som är ett hinder. Det har blivit mer liv helt enkelt. 

Det uppskattas som sagt inte, framförallt inte av äldre. Några som ofta går dit, jag vet detta för jag går själv ofta dit, klagar menande över hur barnen uppför sig. Att de själva har mobiltelefonen igång med en ringsignal som kan väcka döda och att de pratar högt i den, det funderar de inte ens över. De vet ju hur man beter sig på biblioteket. Till skillnad från barnen. Jag tar det med jämnmod och plockar till mig en bok till, tyst är det hemma.

Det är hemma jag har mitt största problem med bibliotekets besökare. Det har börjat dyka upp allt fler hundöron i böckerna. Till skillnad från barnen som låter på biblioteket så är det här ett ofog som borde rendera i böter. Misshandla gärna dina egna böcker men ge fan i de böcker andra ska läsa. 

Det är sorgligt att se hur det skrivna ordet behandlas. Ett bokmärke är inte dyrt och det går till och med att använda ett gammalt kvitto. Allt är bättre än något som förstör böckerna. Är det så att du är en sådan som viker hundöron i böcker förtjänar du en snigel på ögat. 

En kommentar Lägg till din
  1. Jag viker hundöron. Givetvis inte i andras böcker eller biblioteksböcker men i mina egna då jag gillar att böcker har karaktär. Det syns tydligt vilka som är mina mest lästa böcker. De är välanvända. Ser det som typ en skinnjacka, de blir bekvämare med användning! 🙂 men återigen – bara i mina egna böcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.