Steam

Steam

Steam – Steam

Jag hade gått förbi den här skivan ett par gånger innan jag slutligen plockade upp den. Det är lite ”män gör saker tillsammans” över omslaget. Och även om jag tyckte jag kände igen den där titeln uppe i hörnet så tog det som sagt tid innan jag vågade plocka på mig denna. Men vilket album det är ändå. Steam är bandet som är Per Gessles övermän när det kommer till sångtexter som inte betyder något. Det är sha-na-na-na-na och Na-na-hey-hey på vartenda spår mer eller mindre. Det är bara ett problem. Steam finns inte. Skivan skulle aldrig blivit. Det är härligt när man ramlar över den här typen av historier.

Det var svårt att hitta något om dem, deras wikipediasida var något skral, och det är inte så konstigt. Det är som sagt ett band som egentligen aldrig fanns. Det är inte illa pinkat när man till råga på allt säljer 6,5 miljoner ex av sin stora hit. Och då var den från början en B-sida. För det var så att ”Na-na Hey-hey Kiss hin goodbye” var tänkt som en så pass dålig låt att de DJ:s som spelade skivan inte skulle ta fel på vilken sida han skulle spela.  Den var en mix av en gammal låt som man förlängde genom att lägga på nonsenstexten na-na hey-hey. Problemet var att skivbolaget gillade låten.

Ett annat problem var att de som skrev låten gillade den INTE. Paul Leka, Gary DeCarlo och Dale Frashuer ville inte ha med den att göra. De var seriösa artister och ville inte gå med på skivbolagets idé om att göra den till en A-sida. Så skivbolaget stod med en låt som man trodde på men man hade ingen artist till den. Så vad gör man? Givetvis så måste en artist hittas på. Paul Leka var den som kom på namnet Steam. Och sen rullade det på. Skivan toppade plötsligt Billboard. Men ingen av de inblandade ville befatta sig med Steam. Men skivbolaget ville ha mer, de ville ha en turné.

Så Leka hittade ett antal grabbar som blev Steam. Det gjordes några fler låtar men inget av det nya materialet slog. En fullängdsskiva spelade man in och det är den jag har fått tag i för det fantastiska priset av 2:50kr. Skivan har inte mindre än fyra olika sångare, så det är ganska imponerande att de fått ihop det så bra som de har. Det låter lite Beach boys, lite Faces och lite 60-70-tal svängigt. Men Na na na och Hey Hey finns med i stort sett varenda låt. Det är lite så att låtarna smälter ihop efter att man lyssnat på skivan ett par gånger. Men som sagt hiten är ju Na na Hey hey kiss him goodbye och man ska ju inte ändra ett vinnande koncept. Så här bjuder jag på hela skivan i ett kort format. Ett liveframträdande av bandet som inte fanns.

En kommentar till “Steam”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.