Sten & Stanley

Sten & Stanley

Sten & Stanley’s framsida

Man brukar ju säga att det var bättre förr. I fallet svenska dansband är det inte bara något man säger. Det var verkligen så. Det här är ett album av bandet som gjort Jag vill vara din Margareta stor något år tidigare. På den här skivan var det däremot andra tongångar.

Vid baren på sin stol
Där är han Daddy Cool

Det sägs att han bär pistol
Där är han Daddy Cool

Han hatar dag och sol
Där är han Daddy Cool

Det är textrader som inte skulle kunna funka idag av många olika anledningar. Att göra en svensk version av No woman, No cry av Bob Marley låter sig inte heller göras idag vill jag påstå.

Men 1977 när det ännu inte var originallåtarna som hann först ut till folket så kunde man komma undan med att göra egna översättningar av de stora artisterna och lansera själva. Och jag skulle vilja veta vad Bob Marley hade tänkt om han hade blivit visad texten som helt plötsligt är en sång om en kvinna som slår sig fri från sin man.

Det är en sorgligt bortglömd period i svensk musik tycker jag. För det finns en hel del bra översättningar och så finns det massor av roliga översättningar, Daddy Cool är ju bara en, 15 minuter från Eslöv är en annan. Finnarna har behållit traditionen att göra finska covers på låtar (jag kan ju naturligtvis inte avgöra hur bra översättningarna är, det låter hur som helst hysteriskt skoj, kolla in Born to run i finsk version. Det är underbart.) och det önskar jag att fler svenska band skulle anamma igen.

För när jag satt och lyssnade genom det här albumet och satt och gissade vilka låtar originalet var, vissa gånger var det svårt när man inte hade en text att stödja sig på även om de är väldigt trogna melodin, så kom det ett spår på slutet som jag först inte tänkte så mycket på men när det tystnade så insåg jag att det där svängde på ett sätt om jag har hört få andra band göra.

Do it anyway you wanna är en, textmässigt, enkel låt. Det är just bara den textraden som upprepas några få gånger och varannan gång lägger man till do it på slutet. Lysande i sin enkelhet och som sagt det svänger på ett härligt sätt. Två år tidigare hade bandet People’s Choice haft en listetta i USA med den. Ett helsvart funkband som med den låten sålde en miljon exemplar på tre månader. Och så kommer ett dansband från Sverige och gör en cover på den. Ni hör ju hur det låter. Man kan inte tänka sig att det ska gå. Men ni ska få avgöra själva. För visst fasen svänger det? Så från Jag vill vara din Margareta till det här, det är en häftig spännvidd rent musikaliskt.

Sen hur namnet på gruppen har skiftat genom åren från Sten & Stanley via Sten Nilsson & Sten & Stanley för att sen gå tillbaka igen är ju en helt annan historia som någon annan får gräva i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.