Suzanne Vega

 

 Suzanne Vega – Solitude Standing

Jag har haft en tanke om att jag borde gilla Suzanne Vega men ändå är det bara två låtar som jag verkligen har kunnat ta till mig. Tom’s Diner och Luka. Så när jag hittade den här plattan och såga att det var de två första låtarna så blev jag, inte förvånande, ganska glad.

Suzanne Vega har en röst som är trevlig att lyssna på och det är nog det som gjort att jag tycker att jag borde lyssna mer men jag har liksom inte riktigt kommit mig för. Och när jag har gjort det så har jag inte varit speciellt mottaglig, eller vad det är som gör att man inte tar till sig musik. Det är samma sak med Sheryl Crow, jag borde gilla mer av det hon gör också men det är något som sätter stopp. En gemensam nämnare mellan de två är rösten. Det är en varm behaglig röst att lyssna på.

Det är också den rösten som gjorde att Tom’s Diner, som är en a cappella låt om ett kafé som ligger på hörnet, blev ett test för komprimering av musik under MP3 filernas intåg. Karlheinz Brandenburg var övertygad om att det inte skulle gå att komprimera den och få den att låta lika bra som på skiva. Låten användes för att testa hans komprimerings algoritm och det har gjort att Suzanne Vega fått smeknamnet The mother of MP3. Fiket hon sjunger om är det samma som Seinfeld sitter på i serien, då har det ett annat namn.

Luka handlar om en pojke som blir slagen hemma. Det är en ganska hemsk historia egentligen och jag vet inte riktigt varför den har fastnat hos mig. Den fastnade hos Hassan gänget också som använde texten i en busringning en gång på 90-talet.

Det är en bra skiva och jag tror nog jag kommer ha den snurrande här många gånger den kommande tiden. En lite rolig sak som jag märkte först när jag skulle stoppa tillbaka skivan efter första lyssningen var att i innerkonvolutet låg ett ark med alla texterna översatta till spanska och tyska. Så man kan sitta och sjunga med på tre olika språk om man vill. Tror dock jag håller mig till engelskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.