Sven Ingvars med Sven-Erik Magnusson – Playa Blanca

Sven Ingvars med Sven-Erik Magnusson – Playa Blanca

Sida A: Playa blanca / Farväl till sommaren / Number one / Alpens ros / Leende guldbruna ögon (Beautiful brown eyes) / Sen jag mötte dig (Smoke gets in your eyes)

Sida B: Stina, kom till mitt party / Försök förlåta mig / När solen färgar juninatten / Rock ‘n’ roll music / Per spelman / En hård värld (Wild world) / Aj, aj, aj Maria (Maria de Bahia)

Sven Ingvars sällar sig på den här skivan till dansbanden som plöstligt måste berätta att en viss artist är med i bandet. Här är det inte bara Sven Ingvars, man måste även lägga till med Sven-Erik Magnusson. Även om han varit medlem i bandet sedan starten 1956. Kanske är det bra att vara tydlig, vad vet jag.

Det finns en del trevligheter på den här skivan. Första låten är till exempel översatt till svenska av den gamle sportkommentatorn Åke Strömmer. Sen har vi originalet till Leende guldbruna ögon, alltså det svenska originalet. Det är en översättning och här dyker den upp för första gången och sen har den spelats in av bland annat Sten och Stanley och Vikingarna har gjort den två gånger. Och det är väl Vikingarnas version som får sägas vara den mest kända. Det är inte så att den här versionen skiljer speciellt mycket från hur den senare har låtit men det är så att Sven Ingvars var först ut helt enkelt. Sida ett avslutas med en calypsoinspirerad cover av Smoke gets in your eyes som står väldigt långt ifrån det sammetslena originalet. Och inte på ett bra sätt.

Sida B börjar med ett spår som faktiskt visar att vi är i mitten på sjuttiotalet och det är en ganska typisk dansbandslåt för den tiden även om den inte är så skojfrisk som andra låtar från den tiden var. Men det varar inte så länge och snart är man inne i det som mer minner om ett åttiotal. Sen besöker de sina rockrötter när de river av Chuck Berrys Rock ‘n’ roll music men det blir liksom inte så rivigt som man hade hoppats. Det låter mer Robert Wells än rock tyvärr. De har klämt in en cover på Cat Stevens Wild world som de lyckats få att låta som en schlager. Det är i och för sig en ganska tacksam sång att göra sin version på men det hade varit bra om man hade haft en vettig text till den också. Skivan avslutas med Aj, aj, aj, Maria en cover även det som i original heter Maria de Bahia. Bahia hänger med även i den svenska texten och det var ju dit Simone Moreno och Timbuktu ville dra. Det är nog det bästa jag kan säga om den låten.

Sven Ingvars är ju ett klassiskt svenskt dansband, men det är tydligt att det här inte var en av deras stora framgångar. Den finns inte med på Spotify till exempel och det är väl mer kuriosa om låtarna som jag tycker gör den intressant. Jag har hört den en gång nu och jag misstänker att jag inte kommer lägga på den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.