The Average White Band

The Average White Band – Put it where you want it (Show your hand)

Här har vi ett skotskt funkband som faktiskt svänger ganska rejält. Det kan man ju inte tro när man hör orden skotskt och funk i samma mening men det låter inte riktigt som ett average white band. Just Put it where you want it är en liten pärla. Det var också den som fick bli det nya namnet på albumet som från början hette Show your hand. Men det sålde inte och när deras uppföljare från 1974 som kort och gott hette AWB blev en hit bestämde man sig för att släppa sitt debut album igen fast med nytt omslag och nytt namn.

Från andra albumet så fick de en listetta med låten Pick up the pieces, som sålde över en miljon exemplar och som fick James Browns band att spela in en låt som svar, Pick up the pieces one by one, under namnet AAWB. Above average white band som en liten blinkning till det skotska bandet som hade plockat upp funken.

Det egentliga genombrottet och det som fick dem att satsa var att de fick möjligheten att agera förband till Eric Clapton under hans comeaback spelning på Rainbow theater i London.

Under åren har det blivit 12 studioalbum och de håller fortfarande på och uppträder nu, över 40 år efter att bandet bildades. Deras stil har influerat många och det har även lett till att de har blivit det 15e mest samplade bandet i historien. Artiser som lånat av dem är bland annat Beastie Boys, Ice Cube, NAS och TLC.

Det låter lite som ett lite långsammare The Commitments. Det kan ju vara så att om The Commitments varit ett band att de hade varit lite långsammare på skiva och ökat upp intensiteten vid liveframträdande. Men att det går lite långsammare gör inte så mycket när Average White Band sätter igång. För det svänger rejält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.