The New Seekers

2016-10-29-10-52-22

The new seekers – Circles

När jag såg den här skivan så fick jag en bild i huvudet av hur den skulle låta. Och de första tonerna som kom emot mig var det 70-tals elgitarrsound jag hade tänkt mig. Två sekunder senare var det borta. Då var det istället 70-tals, välkammad pop som tog över. Jag hade missat de där vänliga leendena de har på omslaget. Det är inte något som skulle finnas på en rockplatta från den tiden.

Det här välsjungande bandet hade ett produktivt 70-tal. Under åren 1970-1978 så släppte de ifrån sig inte mindre än femton album. Det måste ses som antingen ett bevis på att de var populära eller att de bara kände ett flow. Oavsett så är det imponerande att hitta spela in den mängden musik och få ut den i butikerna.

The new seekers som ett brittiskt popband kommer ur det australiensiska bandet The seekers. Keith Potger som spelade med The seekers kände att han inte riktigt var färdig när de upplöstes utan han drog till England och samlade ihop ett nytt band och tänkte att de skulle tilltala samma fans som den tidigare gruppen och så var The new seekers födda. Potger var bara med i bandet fram till den första singeln, han återvände senare till The seekers och spelar fortfarande med dem.

Gruppen valdes ut att framföra det Brittiska bidraget i Eurovision song contest som 1972 anordnades i Edinburgh, inte för att Storbritanien hade vunnit året innan för det hade Malta gjort, men de kunde inte anordna en sådan tävling så frågan sändes ut till andra länder. Bland annat Sverige fick frågan men avböjde. Låten, Beg, steal or borrow, som för övrigt är första spåret på andra sidan, var en av de sex låtar som The new seekers framförde i tv i Cliff Richards show och det var den som alltså valdes ut av tittarna. Gruppen slutade tvåa efter Luxemburg. Sverige representerades av Family Four med låten Härliga sommardag som slutade på 13e plats.

Gruppen existerar fortfarande även om medlemmarna har bytts ut under åren så finns där en som varit med nästan från starten. Paul Layton var en av de som kom in när Potger lämnade bandet efter deras första singel. Inte så långt därefter började bandets popularitet öka. 1971 fick de sin enskilt största hit med låten I’d like to teach the world to sing, en låt som är en omarbetning av Coca Colas reklam I’d like to buy the world a Coke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.