The Oak Ridge Boys

The oak ridge boys – Thanks

Hade jag tittat lite närmare på den här skivan hade jag nog inte köpt den från första början. När en skiva inleds med låten The joy of knowing Jesus och följer upp med låten Reunion in heaven så kan man slå fast att det här är en skiva med kristet innehåll. Misstolka mig inte som att jag ogillar skivor med kristna budskap. Det är väl mer religionsfaktorn som jag har problem med i stort. Jag är inte troende men ibland när jag lyssnar på country eller gamla väckelsesånger så finns där något i mig som önskar att jag kunde tro på det. Men jag såg i stort bara två saker när jag plockade upp den här skivan. Den magnifika framsidan med välkammade herrar i kostym och så den text på baksidan som gjorde att jag tänkte att här kan det finnas något till Loppisvinylen. Där bet jag mig i röven kan jag säga.

Förvisso är texten på baksidan intressant så tillvida att den beskriver ett kämpande bands tillvaro. Tre satt fram i bilen och två låg där bak och sov. Så de roterade. Man körde en timme, satt vaken två timmar och sov två timmar. De mindes tillbaka till de tiderna nu när de hade en egen buss som de slapp köra själva och ett eget tv program.

Sen vänder man på skivan och så inleds det med ett spår som heter Jesus is a soul man. Det är ju allt annat än soul men det är stämsång där man fått hjälp av Novella Williams singers. Men vilka är då dessa gudfruktiga män i The oak rigde boys? Jag vände mig i vanlig ordning till wikipedia för att få lite mer bakgrundsinformation. Det är en grupp som började som gospelkvartett under 1940-talet och som så sent som 2015 släppte ett album. Under sjuttiotalet så svängde de över mer mot country och det är i den genren de återfinns än idag även om deras senaste album, Rock of ages, hymns and gospel favourites, återkopplar en del till bandets historia.

Den här skivan släpptes 1970 under en period då de var otroligt produktiva. Under åren 1966-1973 spelade de in 12 album. Det gäller verkligen att smida medan järnet är varmt. På grund av sin livslängd så är det inte så konstigt att de haft över 30 sångare i bandet genom åren. Nu är det fyra kvar och det är ingen som varit med från början förståeligt nog. Den som varit med längst i den nuvarande konstellationen är William Golden som varit med sedan mitten på femtiotalet även om han hade en tioårs period mellan mitten på åttiotalet till mitten på nittiotalet då han höll på med annat.

Bandet har under 2016 kört en julturné med 34 städer i 18 stater. Det är inte illa för ett band som har en sångare som William Golden som är 78år gammal, det är han som står till höger på omslaget. Då kan till och med jag förstå varför de är invalda i både Gospel hall of fame och Country hall of fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.