Thorleifs – 15 goodies

Thorleifs – 15 Goodies

Sida A: True love ways / Chappel of love / True love / My Bonnie / Silence is golden / Rockin’ all over the world / Love me tender

Sida B: Skateboard / Save the laste dance for me / Sitter i min kärra (Ya, ya) / Paper roses / Min lägenhet den vill jag ha igen (I’m gonna knock on your door) / Words / Maybe / Svärmeri i månsken (Poetry in motion)

Thorleifs är precis som många andra dansband som dyker upp i de här blogginläggen stora band i den världen. Det här är ett band som frekvent har legat på Svensktoppen och deras gråt inga tårar är något av en signaturmelodi för bandet. Detta är en samlingsskiva som man släppte 1978 och som innehåller inspelningar från åren 1974-1978. Det är ett tidsdokument på sitt sätt då man ser att det är väldigt mycket covers av kända 50 och 60-tals melodier vilket visar var de har sina rötter i någon mån.

Det här är ganska långt från det vi idag ser som dansbandsmusik. Här finns musik från Buddy Holly, Cole Porter, Elvis och bröderna Gibb. Givetvis är det genom ett raster av den svenska dansbandstraditionen även om en sådan låt som Rockin’ all over the world faktiskt tar ett par steg in i den rocktradition som man kan tänka sig att de vill tillhöra när man ser på låtvalet. Love me tender kör de genom ett Ingmar Nordströmskt filter och ersätter sången med saxofon. Det är ett bra drag tror jag då inte många har lyckats göra den låten rättvisa.

Sen kommer då den stora häftiga låten. Skateboard. En låt som blev känd genom Magnum Bonum som tog den amerikanska L.A. run och gjorde en hit på svenska av den. Det är fantastiskt vilka låtar som svenska dansband plockar upp egentligen. Det är inte alltid man förstår logiken och det är det som gör det här lyssnandet trevligt. För nästa låt på skivan är Save the last dance for me. Ett tydligt steg i en helt annan riktning.

I’m gonna knock on your door som handlar om en kärlekskrank man som vill ha en dejt med en tjej är i Thorleifs tappning en historia om en kille som knackar på dörren för där inne sitter tjejen med en annan kille. Enda kruxet iden här historien är att det är killens lägenhet. Han har blivit utelåst och där inne sitter tjejen med en annan kille. Därav namnet på låten, Min lägenhet den vill jag ha igen.

Saxofonen är ju ett dansbandens favoritinstrument och Thorleifs är ju ett av de band som är nära förknippat med just saxofonen. På denna skiva har de tre stycken spår där de spelar saxofon istället för att sjunga. Men när Maybe drar igång önskar jag att de hade gjort ett fjärde sådant spår. För det är inte så trevligt att lyssna på den falsettsång som de försöker sig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.