Vera Lynn

Vera Lynn

Vera Lynn – The best of

Om man någonsin behöver beskriva andra-världskriget-grått är detta troligen ett bra omslag för det. Det blir på något sätt klart direkt vilken era det handlar om. Det är inte så enkelt att hitta när den här är släppt, allt jag kommit fram till är att det är en Holländsk utgåva och det har släppts en del samlingar med denna kvinna genom åren.

Vem är då Vera Lynn och varför plockar jag hem en skriva som genom omslaget utstrålar efterkrigsgrått och inte ens den minsta gnutta glädje? Anledningen är Pink Floyd. Under en period lyssnade jag väldigt mycket på The Wall och där finns en låt som heter Vera där första textraden lyder: ”Does anybody here remember Vera Lynn?”

Där grundar sig mitt intresse för denna engelska sångare. En kvinna som lever än och är i skrivande stund 99år och som på sätt och vis tonsatte andra världskriget. Den mest välkända låten är utan tvekan We’ll meet again som tyvärr inte är med på denna samling.

Och det är svårt att inte tycka om en artist som sjunger gamla härliga sånger utan att waila sönder dem eller gör något för att bli större än själva sången. Det är kanske helt unikt för idag, men för någon som är född 1917 är det troligtvis just så det ska vara. Dame Vera Lynn reste runt i Egypten, Indien och Burma där hon underhöll de engelska trupperna, vilket hon adlades för.

Samtidigt har hon inte legat på latsidan, hon har använt sitt namn för att bland annat grunda en fond för bröstcancerforskning. Och det är genom att sträcka ut en hand hon har blivit känd och inte via sitt privatliv. Det som finns att läsa om det är att hon träffade sin man 1941, han dog 1998 och att hon nu bor i Ditchling, Sussex där hon bott sedan 60-talet. Samtidigt så har hon inte slutat sälja skivor, under 2009 släpptes We’ll meet again: The very best of Vera Lynn som var en samling låtar inspelade mellan 1936-1959 och den gick upp på förstaplatsen i England. Vilket gör henne den äldsta levande personen att inneha den listplatsen någonsin. Det inger en stor dos av respekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.