Wizex – Miss Decibel

Wizex – Miss Decibel

Sida A: When you walk in the room / Ge mig dina tankar (Torn between two lovers) / Don’t stop / Joddlarkärlek (Cowboy yoddle song) / Arms of Mary / My broken souvenirs / En vän för alltid (I love how you love me)

Sida B: Save me / C’est si bon / Splish splash / Om en stund / Tennessee waltz / Avsked i gryningen / Miss Decibel

Detta var en skiva jag vet att jag sett hos min mormor i unga år. Då, någon gång på 80-talet tyckte jag omslaget var ganska häftigt. Jag lyssnade aldrig på den då, vilket nog var tur. För jag hade en helt annan bild av hur spåren på skivan skulle låta. Nu är jag äldre och vet vad jag kan förvänta mig. När man ser på skivan så inser man att man är i ett 70-tal som är på väg in i 80-talet och det finns ett par markörer för det. Omslaget skriker 70-tal medan många av låtarna berättar om en variant av det 80-tal som väntar.

Jag måste säga att en av de bättre låtarna är deras tolkning av Don’t stop som är förvånansvärt rockig men tyvärr är Kikkis röst i det här läget lite för vän för att kunna bära upp låten. För det är ju en skiva från den tiden då Kikki Danielsson var sångerska i bandet. På sida B kommer ännu en rockig rökare i form av Splish splash. I det medföljande texthäftet får man veta lite mer om medlemmarna och inser snabbt att trummisen är rebellen i bandet. Medan de andra helst dricker mjölk slår han fast att det bästa man kan dricka är… lättöl.

Men som sagt, denna skiva som är utgiven 1978, visar på en del av det 80-tal som ska komma. Jag tänker då på det country 80-tal som var så stort och som gav oss inte bara Kikki Danielsson utan även Mats Rådberg och Hasse Andersson. Det har ju också färgat en del av Lasse Stefanz repertoar. Jag tänker då på den gren av dansbandsmusiken som inte ryggade tillbaka när det skulle joddlas eller spelas steelguitar. Och här finns ju ett par sådana, den mest i ögonfallande är ju Joddlarkärlek som inte lämnar så mycket övrigt till fri tolkning, men även Tennessee waltz. Samtidigt ska sägas att Wizex inte backar för det 70-tals stompiga som i En vän för alltid.

Titelspåret på skivan är ju Miss Decibel och det är den som avslutar hela skivan. Det är ett ganska stort avsteg från den övriga skivan, men så är det också ett melodifestivalbidrag och det är en duett mellan Kikki och Lasse Holm som också varit med och skrivit låten. Den slutade på andra plats bakom Björn Skifs Detblir alltid värre framåt natten.

Det är en trevlig skiva med ganska tvära kast mellan låtarna. Det går från rock till en klassisk dansbandsballad och sen vidare till en countrydänga. Det är ganska långt ifrån vad jag trodde dolde sig i spåren när jag såg skivan i min ungdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.