Yttrandefrihet

Det pratas en hel del om yttrandefrihet numer känns det som. Jag ser det nästan dagligen i olika flöden där personer tycker att det är tveksamt om vi har yttrandefrihet i det här landet. De menar att man kan få olika slags stämplar om man uttrycker sin åsikt offentligt.

Jag funderar på vad de menar egentligen. Det verkar som att de blir sura för att andra människor delar in dem i fack beroende på vad de säger. Det är ju ganska naturligt och något som människan gör systematiskt för att ordna upp sin tillvaro för att hålla reda på vem som håller på ett visst fotbollslag eller vem som gillar melodifestivalen. Allt vi säger eller skriver påverkar personerna som är mottagare på ett eller annat sätt och de kommer reagera utefter det som sagts eller skrivits.

Jag hittade en sida som regeringen står bakom som heter Mänskliga rättigheter. På den sidan kan man läsa om yttrandefriheten. Där kan man bland annat läsa: Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet, dvs. frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor (2 kap. 1 § RF).
Med andra ord, yttrandefriheten gäller mellan personen och staten. Staten kan inte censurera befolkningen så länge yttrandefriheten råder. Det finns givetvis undantag till det här.
Åsiktsfriheten är obegränsad, medan rätten att fritt uttrycka sin mening kan begränsas och måste utövas under särskilt ansvar
Man skiljer alltså på åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Det är i min värld ganska enkelt och självklart. Du har rätt att ha vilken åsikt du vill men om du ska uttrycka den åsikten så behöver du tänka dig för innan du gör det. Annars kan du bli straffad av staten. Det finns fyra brott man kan bli dömd som på sitt sätt begränsar yttrandefriheten i Sverige. Det är: brott av beredskapsliknande karaktär (landsförräderi), brott med hemliga uppgifter (spioneri), brott mot allmänna intressen (uppvigling, hets mot folkgrupp) och brott mot enskilda (förtal).

I grunden är det ganska enkelt. Jag kan ha åsikten om att kockar är totalt dumma i huvudet, men jag kanske inte ska uttrycka den åsikten när jag går förbi köket på en restaurang. Risken att min mat blir kryddad med en snorloska ökar rejält då. Det hela handlar helt enkelt om konsekvens.

När personer ställer sig frågande till om det verkligen finns någon yttrandefrihet kvar så är det påfallande ofta så att de uttryckt en åsikt som de sen fått ett mindre trevligt mothugg på. Det är som att man verkar tro att yttrandefriheten gäller att jag ska få säga precis vad jag vill och ingen ska få säga emot. Men i grunden är det ju så här, du får säga precis vad du vill MEN du har också skyldigheten att ta konsekvensen av det du sagt. Säger du något som någon blir arg över så går det inte riktigt att gömma sig bakom yttrandefriheten och det är ju självklart eller hur? För yttrandefriheten gäller inte bara dig. Den gäller ju den som reagerar på det du sagt också. Så sluta böla och ta konsekvensen av ditt handlande. Eller börja tänk efter innan du uttrycker dig. Valet är ditt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.