Accepterat

Det hittades en tavla för ett tag sedan. En tavla som av allt att döma är en äkta Da Vinci. Den såldes på auktion för 450 miljoner dollar. Det är vad jag brukar kalla för Kalle Anka siffror. Det är så stora tal att det är ofattbart. Och någon spenderade de där 3 800 000 000 kronorna på en tavla. En sån som hänger på en vägg. Många tyckte det var sjukt. Att det var pengar man kunde använda till annat. Jag kan väl hålla med. Till viss del.

Enligt Swedish Match så uppgick försäljningen av cigaretter till drygt 280 miljoner paket 2015. Siffrorna för snus var drygt 250 miljoner dosor. Enligt vad jag kunnat hitta så låg snittpriset för en dosa snus runt 45 kronor 2015. För ett paket cigaretter låg det runt 50 kronor beroende på vilket märke man valde. Tittar vi då på vad vi svenskar la på cigaretter år 2015 (ej inräknat smuggel och egenrullat) så landar vi på 14 000 000 000 kronor. Fjorton miljarder. Siffrorna för snus ligger på 11,25 miljarder. Så om vi bara ser till Sveriges tobaksbrukare så kunde de, förvisso tillsammans, köpt den där tavlan sex gånger om.

Så vad är då det där med kontroll över hur vi använder våra pengar? Borde den som köpte en tavla för nästan fyra miljarder lagt pengarna på något annat? De som röker menar ju att de lägger in en hel del pengar i statskassan så att de kommer andra till del. Men om de hade lagt pengarna på annat istället. Som forskning om olika sjukdomar. Hade det inte varit bättre? För det är ju ofta så att vi tycker att andra borde göra något annat med sina pengar. Speciellt de som spenderar väldigt mycket pengar på enskilda saker. Men det blir intressant när man tittar på det som är accepterat. Vad man tycker att man har rätt att göra. Det är allas vår rätt att köpa cigaretter, tobak eller alkohol för den delen. Ingen lyfter så mycket på ögonbrynen åt alla de kassar som transporteras ut från systemet varje fredag även om det under ett år handlar om större summor än en tavla.

Det är intressant egentligen, för att köpa en tavla borde ju vara mer okej än att handla alkohol eller tobak. Men det är klart, det är ju inte så att vi ser de där pengarna som läggs på cigaretter och snus. Det handlar ju oftast bara om en dryg femtiolapp. Det är när det är stora summor som det sticker i ögonen. Även om den lilla summan blir större än den stora klumpen som läggs på ett konstverk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.